Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Bira bahçelerinde hijyen

    Dış mekan gastronomisinde HACCP'in önemi

    Hijyen konusunda sorumlu yaklaşım, hiç bu kadar önemli olmamıştı! Bu makalemizde, dış mekan gastronomi işletmenizin bu gerekliliği profesyonel bulaşık yıkama teknolojisi ile nasıl karşılayabileceğine dair ipuçları bulacaksınız.

    Havanın güzel olduğu bir gün, kaçınılmaz olarak herkesi dış mekanlara çeker. Güneş ışığı depolamak ve temiz havanın tadını çıkarmak: Hep vücut, hem de ruh için gerçek bir lütuftur. Tükenmeye yaklaşan enerjimizi, genelde el değmemiş doğal bir dokunun içinde yenilemeye yöneliriz. Bazen de bunun yerine, cana yakın bir ortamda, bir dış mekan gastronomi işletmesinde bir araya gelmeyi tercih ederiz. Zamanın keyfini birlikte çıkarmak isteği, insanları her zaman bir araya getirmiştir. Tercihen bulutsuz bir gökyüzünün altında! Böyle bir ortamda, her şey eksiksizdir.

    Bu keyfi kusursuz kılmak adına, gastronomların temizliğe ve hijyene özel önem vermesi beklenir. Elbette sadece iç değil, dış mekanlarda da! Bu, yalnızca en küçük ayrıntısına kadar konuklarına huzur veren bir atmosfer oluşturmak için gerekli değildir. Aynı zamanda, sağlıkla ilgili sebepler de böyle bir yaklaşımı zorunlu kılar. Bundan dolayı, AB bünyesinde gıda maddelerinin ticari amaçlarla kullanımı, HACCP uyarınca denetlenmektedir. Bitişikteki bilgi kutusundan ve ilgili dergi makalemizden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: "HACCP nedir? Neden her gastronomi işletmesi için gereklidir?"

    HACCP ne anlama gelir?

    HACCP (İngilizce açılımıyla "Hazard Analysis and Critical Control Points"), "Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları" anlamına gelir. Bu konsept, hem gıda maddesi üretiminde hem de gastronomi ve gıda maddesi ticaretinde, gıda maddelerinin güvenliğini garanti altına alan bir araçtır. HACCP direktifleri, hijyenik bakımdan tehlikeli olan noktaların tespit edilip giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca, tehlike oluşmasını önlemede veya oluşan tehlikelerin de güvenli olarak takip edilmelerinde yardım sağlar.

    Konuyla ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz: "HACCP nedir? Neden her gastronomi işletmesi için gereklidir?" ve "Gastronomide gözden kaçan hijyen tuzakları".

    Mikroskobik boyutlardaki zararlı hayvanların çıplak gözle görülebilmesi, doğal olarak mümkün değildir. Ancak yetersiz hijyen nedeniyle vücuda "izinsiz giriş yapmaları" halinde, son derece tehlikeli durumlara yol açabilirler. Olası hastalıklara yönelik geniş bir spektrum söz konusudur. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra, tehlikeli yara enfeksiyonları da buna dahildir.

    Soğuk suyla yapılan yıkama, mevcut tüm mikro organizmaları öldürmez.

    "Sağlığınıza: Bira bahçesinde başarı getiren faktörler" makalemizde, hem gastronomi tipi bulaşık makinelerinin getirdiği çeşitli avantajları, hem de kusursuz bir köpükle taçlandırılmış biranın neden kusursuz yıkanmış bardaklar gerektirdiğini ayrıntılı olarak paylaştık. Konunu sağlık boyutuna ise, ilgili makalede yalnızca genel hatlarıyla değindik. Konunun bu boyutu aslında, estetik görünümün ötesinde, çok daha büyük bir öneme sahip.

    Gerçek şu: Birçok dış mekan gastronomi işletmesinde yaygın olduğu üzere, soğuk suyla yıkama yapan makineler, tüm mikro organizmaların üstesinden gelemez. Bunlardan bazıları, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Tüm yabancı maddelerin güvenilir bir şekilde ortadan kaldırılabilmesi için, yıkama suyunun en az 70 santigrat derece olması gerekir. Aksi halde mikrop ve bakteriler, bardaklarınızın ve mutfak takımlarınızın üzerinde yuvalanacaktır. Bu noktada, bulaşık fırçalarıyla verilen uğraş hiçbir fayda getirmeyecektir.

    Mikroskopta mikroorganizmaları görebilirsiniz

    Mikroskobik boyutlardaki zararlı hayvanların çıplak gözle görülebilmesi, doğal olarak mümkün değildir. Ancak yetersiz hijyen nedeniyle vücuda "izinsiz giriş yapmaları" halinde, son derece tehlikeli durumlara yol açabilirler. Olası hastalıklara yönelik geniş bir spektrum söz konusudur. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra, tehlikeli yara enfeksiyonları da buna dahildir.

    Elle parlatma ve bardaklar üzerindeki "genetik kalıntılara" dair

    Daha yüksek yıkama sıcaklıkları ve sağlanan diğer özellikler sayesinde, doğru kullanıldıkları sürece endüstriyel bulaşık makineleri ile spektrumun tamamına yönelik koruma sağlanır. Doğru kullanıma, mutfak personelinin düzenli olarak ellerini yıkaması ve bulaşık makinesinin temizliği esnasında hijyenik eldivenler kullanmaları da dahildir. Aksi halde, temiz bardakların iç ve dış bölümleri çabucak yeni mikro organizmalarla dolacaktır.

    Bu açıdan bakıldığında, profesyonel bardak yıkama makinelerinin sonradan elle parlatma gerektirmemesi büyük bir avantajdır. Mutfak takımlarını silmeye yönelik bezler, büyük ölçüde faydasızdır. Zira bunlar da zaman içinde bakteri ve mikroplarla dolup taşar. Bu yüzden, günlük olarak yenileriyle değiştirilmeleri gerekir.

    Sürecin hızının özellikle önem taşıdığı durumlarda, soğuk suyla yıkama yapan makineler bir başka büyük dezavantaja sahiptir: Önceki misafire ait parmak izleri veya ruj lekeleri, bazen temizlenmez ve bardağın üzerinde kalır. Bu ise, taze doldurulmuş bir bira veya serin bir meyve sulu şarabın tadını ciddi anlamda kaçırır; adeta istenmeyen bir misafir etkisi yaratır. Sağlık açısından bir risk oluşturmasa dahi, oluşturduğu izlenim aynı etkiye sahiptir. Sonuçta, lekenin üzerinde hastalığa yol açan unsurlar bulunmadığından kim emin olabilir?

    bardak yıkama makinesi M-iClean U
    Yeni bardak yıkama makinesi M-iClean U

    Tavsiyemiz, misafirlerinizin sağlığına doğru yatırım yapmanız yönündedir!

    Profesyonel bulaşık makineleri, birçok farklı açıdan "soğuk suyla" veya elle yapılan hijyenden uzak uygulamalara üstün gelir. Yılın sıcak zamanlarında dış mekan gastronomisinin getirdiği ciro potansiyeline güvenen bir işletmeci olarak, bu konuda yeterli şekilde donatılmış olmanız gerekir. Ayrıca, aklınızda bulundurun: Hijyen talimatlarına aykırı uygulamalar, çok ağır bir şekilde cezalandırılabilmektedir.

    Yatırımınızı bu yüzden profesyonel bulaşık yıkama teknolojisi yönünde yapın! Böylece hem misafirlerinizin sağlığını, hem de mesleki itibarınızı korumuş olursunuz.