Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Bir fırsat olarak tadilat

    Eski gastronomi mutfağı işlevini yitirdiğinde

    Zahlreiche Köche arbeiten in einer großen Gastroküche

    Gastronomi, rekabet düzeyi son derece yüksek bir sektördür. Bundan dolayı, mutfakta her şeyin kusursuz olarak işlemesi gerekir. Çeşitli aksaklıklar söz konusu ise, profesyonel bir mutfak tadilatının zamanı gelmiş demektir. İş akışları, çalışanlar ve kullanılan makineler birbiriyle kusursuz bir uyum içerisinde olmalıdır. Bunun nasıl sağlanacağına dair bilgilere bu makaleden ulaşabilirsiniz.

    Bir restoran doğru şekilde işliyorsa, tüm katılımcılar bundan mutlu olur. Cironun istenen seviyede olması, mekan sahibini ve çalışanları mutlu eder. Sunulan mutfak lezzetleri ve mekanın insana kendini rahat hissettirmesi de konukları mutlu eder. Elbette, işin çok daha farklı bir boyutu olsa da, bu noktada Vergi Dairesi'nin bile mutlu olduğunu söyleyebiliriz!

    Peki, ya gastronomi işletmesinin sürekli tam dolulukta çalışması ve talebin giderek artması durumunda? Giderek daha fazla konuğun dışarıda beklemek zorunda kalması halinde ne yapılmalıdır?

    Bu noktada, harekete geçme ve işletmeyi büyütme zamanı gelmiş demektir. Daha fazla iş verimi ve daha yüksek bir işletme geliri hedeflenmelidir. Bu, aşağıda açıklandığı gibi sağlanabilir.

    Gastronomi işletmenizin kapasitesini ve ekonomik verimliliğini bu şekilde artırabilirsiniz

    Mevcut kapasiteyi ve ekonomik verimliliği artırmak için nasıl hareket etmelidir? Konukların ağırlandığı alanı dikkatlice inceleyin. Masa ve sandalyelerin farklı bir şekilde düzenlenmesi ve oturma kapasitesinin artırılması mümkün olabilir mi? Ancak bu noktada, ticari koşulları da hesaba kattığınızdan emin olun. Yeni bir dış oturma alanı oluşturmak için yeterli alan bulunuyor mu? Bu mümkünse, yılın dışarıda konuk ağırlamaya elverişli kısmında ilave ciro sağlayabilirsiniz.

    Konuklarınıza, mekana daha erken saatlerde gelmeyi veya daha geç saatlere kadar kalmayı tercih edip etmeyeceklerini sorun. Çalışma saatlerinin uzatılması yoluyla, kasada daha fazla gelir sağlanabilir. Bu durumun tersi de geçerlidir: Çalışma saatlerinin son kısmında neredeyse hiç konuk ağırlanmıyorsa, daha erken kapatmak da verim getirebilir. Peki, ya mutfaktaki akışın tıkanması durumunda ne yapılmalı? Bu durumda gastronomlar, profesyonel bir mutfak tadilatı seçeneğini değerlendirmek durumundadır.

    Mutfak ve bulaşıkhane tadilatında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur

    Eğer yeni gastronomi mutfağı çalışan-dostu ve süreçleri kolaylaştıracak bir yapıda tasarlanacaksa, daha planlama aşamasında çeşitli senaryoların simüle edilmesi gerekir.

    Hem mutfağın içindeki, hem de mutfak, bulaşıkhane ve konuk alanı arasındaki iş akışları daha iyi organize edilmelidir. Aynı süre içerisinde daha fazla yemeğin servis edilmesi söz konusu olduğunda, bu durum kaliteye olumsuz olarak yansımamalıdır! Özellikle mekanın müdavimi olan müşteriler böyle bir durumu hemen farkeder.

    İdeal olarak nereden başlamak doğru olacaktır? Gazlı ve indüksiyonlu ocaklar tercih edin. Bunlar, elektrikli ocaklara göre çok daha az enerji tüketir. Peki, bir sonraki adım ne olmalıdır? Doğru bulaşık makinesi ile ilerlemek... Bir giyotin tip bulaşık makineleri, büyük tavaları, tencereleri ve mutfak gereçlerini zahmetsizce yıkayabilir ve her profesyonel mutfak için güvenilir bir yardım unsurudur. Bir tezgah altı bulaşık makineleri, özellikle atıştırmalık takımları, fincanlar ve bardaklar için uygundur. Bulaşık yıkama ihtiyacı, yoğunluk saatleri ve personel durumuna göre, her bir durum için özel olarak karar verilmesi ve planlama yapılması gerekir. Değerlendirme esnasında, yürüme yolları da hesaba katılmalıdır. Tüm unsurlar, mümkün olan en yüksek seviyede ergonomi sunacak şekilde düzenlenmelidir.

    Kilit konsept olarak ergonomi

    Mutfak personelinin çalışma süresinde karşı karşıya geldikleri sağlık riskleri, kronik sırt ağrıları veya parmak ve kollardaki yaralanmalar ile sınırlı değildir. Sağlık uzmanları bundan ötürü, modern veya tadilat yapılacak mutfaklarda ergonominin merkezi bir role sahip olması gerektiğini vurgulamaktadır.

    Örneğin İngiltere'deki "Health and Safety Executive" adlı iş güvenliği dairesi, işverenleri ve çalışanları sorumluluklarının farkında olmaları yönünde yükümlü tutmaktadır. Bu kurum tarafından yayınlanan bir kılavuz, sırt ağrılarının ve daha ciddi sonuçlara yol açan yaralanmaların nasıl önleneceğine yönelik ipuçları sunuyor.

    Bir taraftan işveren, personeline örneğin doğru kaldırma teknikleri gibi konularda düzenli eğitim sağlama ve tehlikelere karşı bilinçlendirme sorumluluğuna sahip. Böylece personellerinin sağlık şikayetlerinin minimize edilmesine katkıda bulunuyorlar. Dİğer taraftan ise, çalışanlar da kendi bulundukları noktada sorumluluk taşıyorlar. Cihazları doğru biçimde kullanarak, koruyucu kıyafetler giyerek ve güvenli mesleki uygulamaları takip ederek hem kendi, hem de iş arkadaşlarının sağlıklarını korumaya dikkat göstermekle yükümlüler. Bunun dışında, ağrı ve diğer şikayetleri erkenden farketmeleri ve bildirmeleri de bekleniyor.


    Gastronomi mutfağınızda iş akışı tıkanıyor mı? Bu durumda hiç vakit kaybetmeyin!

    Sorunun kaynağını bilmenize rağmen çözümü geciktirmeniz, nakit kaybına yol açacaktır! İyileştirmeniz gereken noktalar hakkında veya yeni bir bulaşıkhanenin buna değip değmeyeceğine dair kararsız olmanız durumunda, uzmanlarımızla iletişim kurabilirsiniz. Bu uzmanlar, işletmenize yönelik doğru çözümü bulmak için size yardımcı olacaktır.