İletişim
    The clean solution

    Bira bahçesinde hijyen

    Dış mekanlarda HACCP'nin önemi

    Hijyen konusunda sorumlu yaklaşım günümüzde büyük önem taşıyor. Bu makalede, dış mekana sahip gastronomi işletmelerinin, profesyonel bulaşık makineleri ile bu ihtiyacı nasıl karşılayabileceğini okuyabilirsiniz.

    İnsanlar güzel havalarda dışarı çıkmak ister. Güneşin ve temiz havanın tadını çıkarmak hem bedenimize hem de ruhumuza iyi gelir. Tükenen enerjimizi, tercihen doğada vakit geçirerek yenilemek isteriz. Bazen de bir restoranın dış mekanında arkadaşlarımızla bir araya gelmeyi tercih ederiz. Yeme-içme keyfi, insanları her zaman bir araya getirmiştir. Bunun için de özellikle dış mekanlar tercih edilir. Böyle bir ortam insanları mutlu eder.

    Bu keyfin kusursuz olması için işletmelerin hijyen ve temizliğe çok dikkat etmesi gerekir. Hem iç hem de dış mekanlarında! Bu, en küçük ayrıntısına kadar misafirlere huzur veren bir atmosfer oluşturmak için gereklidir. Ama özellikle sağlık açısından zorunludur.

    Bu nedenle Avrupa Birliği ülkelerinde gıda maddelerinin ticari kullanımı, HACCP kurallarıyla düzenlenmiştir. Detaylı bilgi için yandaki bilgi kutucuğunu ve ilgili makalemizi okuyabilirsiniz: "HACCP nedir? Ve neden her gastronomi işletmesi için gereklidir?"

    HACCP nedir?

    HACCP (ingilizce açılımıyla Hazard Analysis and Critical Control Points), "Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları" anlamına gelir. Bu konsept, gıda üretiminin yanı sıra gıda perakendeciliği ve gastronomide gıda güvenliğini garanti eden bir araçtır. HACCP direktifleri, hijyen açısından tehlikeli noktaların tespit edilip giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda hataları önlemek veya hata meydana geldiğinde güvenilir bir şekilde takip etmek için destek sağlar.

    Konu ile ilgili daha fazla bilgi için: "HACCP nedir? Ve neden her gastronomi işletmesi için gereklidir?" ve "Gastronomide gözden kaçan hijyen tuzakları".

    Mikroskobik ebatlardaki mikroorganizmaları çıplak gözle görmek doğal olarak mümkün değildir. Ancak yetersiz hijyen nedeniyle vücuda girdiklerinde, ciddi sonuçları olabilir. Mide şikayetlerinden, bağırsak enfeksiyonlarına ve  tehlikeli yaralara kadar çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler.

    Soğuk suyla yapılan yıkama, tüm mikroorganizmaları öldürmez.

    "Sağlığınıza: Bira bahçenize başarı getiren faktörler" başlıklı makalemizde, endüstriyel bulaşık makinelerinin getirdiği çeşitli avantajları ve ideal köpüğün sadece kusursuz temizlikteki bardaklarda mümkün olduğunu anlatmıştık. Konunun sağlıksal boyutuna ise sadece genel hatlarıyla değindik. Ancak bu, estetik kaygılardan çok daha önemli bir konudur.

    Dış mekan işletmelerinde sıkça rastlanan soğuk suyla yıkama yapan makinelerle tüm mikroorganizmaları yok etmek mümkün değildir. Bunlardan bazıları, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Tüm mikroorganizmaların güvenilir bir şekilde yok edilebilmesi için, yıkama suyunun en az 70 derece olması gerekir.

    Aksi takdirde mikrop ve bakteriler, kalıcı olarak bardak ve bulaşıklarınızın üzerine yerleşeceklerdir. Bu noktada, bulaşık fırçalarıyla verilen uğraş hiçbir fayda getirmeyecektir.

    Mikroskopta mikroorganizmaları görebilirsiniz

    Mikroskobik ebatlardaki mikroorganizmaları çıplak gözle görmek doğal olarak mümkün değildir. Ancak yetersiz hijyen nedeniyle vücuda girdiklerinde, ciddi sonuçları olabilir. Mide şikayetlerinden, bağırsak enfeksiyonlarına ve  tehlikeli yaralara kadar çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler.

    Elle parlatma ve bardaklar üzerindeki patojenler

    Yüksek yıkama sıcaklıkları ve diğer özellikleri sayesinde endüstriyel bulaşık makineleri, doğru kullanıldıkları sürece, mikroorganizmalara karşı koruma sağlarlar. Doğru kullanım, mutfak personelinin düzenli olarak ellerini yıkamasını ve bulaşık makinesini boşaltırken hijyenik eldiven kullanmasını da kapsar. Aksi halde, temiz bardaklar da hemen yeni mikroorganizmalarla kontamine olacaktır.

    Bu açıdan bakıldığında, profesyonel bardak yıkama makinelerinin yıkama sonrası elle parlatma gerektirmemesi büyük bir avantajdır. Böylece mikrop ve bakteri dolu mutfak bezlerinin  kullanımına da neredeyse hiç gerek kalmaz. Bu yüzden her gün değiştirilmeleri de gerekmez.

    Hızın önemli olduğu zamanlarda, soğuk suyla yıkama yapan makineler bir büyük dezavantaja daha sahiptir: Önceki misafire ait parmak izleri veya ruj lekeleri, bazen temizlenemez ve bardağın üzerinde kalır. Bu ise, buz gibi bir biranın veya serinletici bir başka içeceğin tadını ciddi anlamda kaçırır. Görüntü olarak can sıkıcı olmasının hijyen açısından da düşündürücüdür. Sonuçta bardağın üzerinde, bu lekelerin yanı sıra hastalığa yol açan mikroplar da olabilir.

     

    bardak yıkama makinesi M-iClean U
    Yeni bardak yıkama makinesi M-iClean U

    Misafirlerinizin sağlığına yatırım yapın!

    Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı profesyonel bulaşık makineleri, soğuk suyla veya elle yapılan yıkamalardan çok daha üstündür. Yaz aylarında dış mekanlarından ilave satış hedefleyen işletmeler, bunun için yeterli donanıma sahip olmalıdırlar. Bunun bir nedeni de, hijyen kurallarına aykırı uygulamaların, ağır bir şekilde cezalandırılıyor olmasıdır.

    Dolayısıyla yatırımınızı profesyonel bulaşık yıkama teknolojilerine yapın! Böylece hem misafirlerinizin sağlığını, hem de işletmenizin itibarını koruyun.