İletişim
    The clean solution

    Bulaşık yıkama & enerji tasarrufu:

    Kaynakları koruyup operasyonel maliyetleri düşürmenin yolları

    Die Erde aus dem Weltraum gesehen

    Enerji verimliliği, küresel boyutta ele alınması gereken bir görev olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada enerji tasarrufu sağlayan endüstriyel bulaşık makineleri, oteller ve gastronomi işletmeleri için doğru tercih olacaktır. Bu makalede enerji tasarrufunun neden önemli olduğunu ve gastronomi işletmelerinin dikkat etmesi gereken hususları okuyabilirsiniz.

    İnsanoğlu özellikle 1970'lerden bu yana, mavi gezegenimizin karşılayabileceği miktarı aşan seviyelerde hammadde tüketimi yapıyor. Bunun bir sonucu olarak, su, petrol, kömür ve doğalgaz gibi hayati önem taşıyan kaynakların ulaşılabilirliği de sürekli bir düşüş gösteriyor. Küresel boyutta ele alınması gereken bir görevden söz ediyoruz. Uluslararası araştırma birliği “Club of Romeˮ, on yıllardır bu konuya dikkat çekiyor.

    Bunun yanında, iklim değişikliği sürecini de hesaba katmak gerekiyor. Enerji üretimi esnasında açığa çıkan bir sera gazı olarak karbon dioksitin bu süreci hızlandırdığını biliyoruz. Bilimsel zeminde en azından bu noktaya yönelik asgari bir uzlaşma mevcut durumda. Bundan dolayı çağımızın gündemini, kaynakların korunması ve ekolojik olarak (daha) sorumluluk sahibi iş yönetimi oluşturuyor. Diğer tüm taraflardan önce bu beklentinin ilk muhatabının, büyük miktarlarda su ve enerji tüketimi yapan endüstriyel kuruluşlar olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan, oteller ve gastronomi işletmeleri gibi yüksek tüketim söz konusu olan sektörlerin de bu alanda kendilerini iyileştirmeleri gerekiyor.

    Bu konuya yönelik önceki makalemizde, gastronomi işletmelerinde su tasarrufu sağlamaya ve enerjiyi verimli kullanarak yemek pişirmeye ilişkin ipuçları vermiştik. Bunların her ikisi de, yalnızca ekolojik boyutta akıllıca olmakla kalmayıp ekonomik anlamda da avantaj sağlayan noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Zira günün sonunda operasyonel maliyetlerin düşmesini sağlıyorlar. Bu makalemizde ise, enerji tasarrufu sağlayan bulaşık yıkama teknolojisi konusuna odaklanacağız. Ve kaçınılmaz olarak, gastronomi tipi bulaşık makinelerine...

    Modern bulaşık yıkama teknolojisi, ekolojik ve ekonomik açılardan bir zorunluluktur

    Bir adam elektrik sayacına bakıyor
    Elektrik maliyetleri, gastronomi işletmelerindeki en büyük masraf kalemlerinden biridir

    Gastronomi işletmelerindeki operasyonel maliyetlerin büyük bir kısmını elektrik tüketimi oluşturur. Birinci sırada yemek pişirme sebepli elektrik tüketimi yer alır; bunu soğutma teknolojisi ve bulaşık yıkama takip eder. MEIKO gibi sorumluluk sahibi bulaşık yıkama teknolojisi uzmanlarının sürdürülebilirlik ve verimlilik konularına yoğun olarak odaklanmaları, bu durum hesaba katıldığında bir tesadüf değildir. Temel hedefler, çevrenin korunması ve sürekli artan su ve elektrik fiyatlarına rağmen müşteri tarafında ekonomikliğin güvence altına alınmasıdır.

    Bununla birlikte, bir gastronomi tipi bir bulaşık makinesinin satın alınması, yalnızca ilk adımın atılması anlamına gelir. Elbette ki, sıradışı boyutta kısa yıkama süreleri ciddi bir enerji tasarrufu getirecek ve ev tipi cihazları işletmeden uzak tutacaktır. Ancak, endüstriyel bulaşık makinelerinin tam enerji verimliliği ile kullanılabilmesi için, gastronomi işletmelerinin aşağıdaki ipuçlarına dikkat göstermeleri gerekir.

    Bekleme modundan kaçının!

    Gastronomi tipi bulaşık makinelerinin sürekli işletim halinde kullanılmadığı durumlarda, bekleme modu herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Aksine, tamamen gereksiz bir enerji tüketimine neden olacaktır. Nispeten düzensiz bir kullanım söz konusu olduğunda, bulaşık makinesi yıkama başlatılmadan hemen önce açılmalıdır. Aynı şekilde, yıkama sonlandıktan sonra da derhal kapatılmalıdır. Makineler, işe ara verilen dönemler esnasında da kapalı kalmalıdır.

    Makine yarı dolu durumdayken yıkama yapmaktan kaçının!

    Yarı dolu durumdaki bulaşık makineleri, uzun vadede ciddi enerji kaybına neden alan unsurlar arasındadır. Sonuçta, tamamen dolu durumdaki makinelerle aynı miktarda elektrik tüketirler. Bu yüzden, yeterli sayıda bulaşığın birikmesini beklemek önem taşır. Bu, daha ekonomik bir tercih olacaktır. Öte yandan, bu durum konuklara yapılan misafirperver servisin aksamasına yol açmamalıdır! Aynı zamanda, yemek artıklarının kurumamasına özen gösterilmelidir. Aksi halde ilave yıkama süreçleri gerekli olabilir. Bu da ilave maliyetler getirir.

    Üst sınırda enerji kullanımını düşürün!

    Yüksek elektrik tüketimine sahip birçok makinenin birlikte işletilmesi, toplam maliyeti daha da yükseltecektir. Zira böyle durumlarda enerji birim fiyatı, üst sınırda kullanım kapsamında hesaplanır. İdeal olarak, endüstriyel bulaşık makineleri yalnızca diğer tüm cihazların kapalı olduğu zamanlarda kullanılmalıdır. Elbette ki bu, gastronomi sektörü için gerçekçi bir ihtimal değildir. Bu noktada şu ipucu size yardımcı olabilir: Elektrikli mutfak eşyalarının belli gecikmelerle birbiri ardına devreye alınması, toplam maliyeti düşük tutacaktır. Zira en yüksek enerji tüketimi, devreye alınma esnasında gerçekleşmektedir.

    Meiko bulaşık yıkama teknolojisi
    Modern bulaşık yıkama teknolojisi, elektrik tasarrufuna yardımcı olur

    Endüstriyel bulaşık makineleri “yeşil bir kalbe sahip olmalıdırˮ

    Bugünlerde, bir endüstriyel bulaşık makinesinin “yeşil bir kalbe sahip olmasıˮ gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Makalenin başında değinilen noktalar, bunu zorunlu kılmaktadır. Diğer tüm ipuçları ve tüyoların yanı sıra, teknolojik gelişimlerin hayata geçirilmesi de şu ana kadar hiç olmadığı kadar önem taşımaktadır. Bu nokta, sektörün lider üreticileri için en temel itici gücü oluşturuyor.

     

    Örneğin MEIKO tarafından sunulan M-iQ AirConcept, son derece güçlü bir özellik olarak dikkat çekiyor. En yüksek seviyede atık hava ısı geri kazanımını temsil eden bu yenilikçi hava yönetimi sistemi, %21'e varan oranlarda enerji tasarrufu getiriyor. Böylece operasyonel maliyetlerin düşürülmesine yardımcı oluyor. Sistem, şu prensiple çalışıyor: Önceki yıkama döngüsüne ait sıcak buhar, dışarıya salınmak yerine dahili olarak tekrar değerlendiriliyor. Mevcut enerji, tekrar su devridaimine dahil ediliyor ve yeni süreç için daha az enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Temelde, bu gayet basit bir hesap... Ayrıca, mevcut buhar bulaşıkhaneye salınmadığı için, personel de sıcaklık ve nemden korunmuş oluyor. Özetle: Enerji verimliliği, maliyet tasarrufu ve ergonomi tek bir çatı altında buluşuyor.

    Punkt2 AirConcept M-iQ
    Isı geri kazanımı: İyi ortam havası, daha fazla verimlilik

    İyi ortam havası ve daha fazla verimlilik için ısı geri kazanımı

    MEIKO Spülzukunft M-iQ
    M-iQ profesyonel bulaşık makinesi, sizin için maksimum temizlik ve en yüksek verimliliği mümkün kılar

    Beklemeniz için hiçbir sebep yok! Tek bir taşla çok sayıda kuş vurabilirsiniz!

    Enerji verimliliğine sahip bulaşık yıkama teknolojisi, gastronomi sektörüne birçok farklı avantaj sağlar: Temiz çözümlerle müşteri beklentilerini karşılar, gezegenimizin sınırlı doğal kaynaklarını korur ve mevcut işletme maliyetlerini düşürür. Bulaşık yönetimi söz konusu olduğunda, enerji tasarruflu endüstriyel bulaşık makinelerinden daha iyi bir çözüm hayal bile edilemez.

    MEIKO M-iQ'nun ekolojik ve ekonomik boyutlardaki örnek niteliklerini siz de deneyimleyin.