Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    HoReCa sektöründe bulaşık yıkama süreci

    Çatal-bıçakları, bardakları, tabakları ve mutfak gereçlerini hijyenik açıdan tertemiz yıkayın

    Servis personeli, masalardan boş tabakları toplar ve yeni misafirler için hazırlar. Peki arka planda nasıl işler? Lezzetli yemeklerin hijyenik bakımdan temiz takımlarla servis edilebilmesi için bulaşıkhanedeki prosesi nasıl ele almamız gerekir?

     

    Bütün süreç tertemiz işleyebilir! Hijyenik açıdan temiz bulaşıklara giden yol

    Mutfakta hijyen her şeyden önce gelir. Küçük hatalar veya dikkatsizlikler sebebiyle zarar görebilir veya bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Bunlara, gıdaların bozulması veya konukların rahatsızlanması gibi örnekler verebiliriz.

    Bulaşıkhane için temel bir prensip: Yıkanan yemek takımlarının hijyenik açıdan sorunsuz bir şekilde konuklara ulaştırılması, yani yüzeylerinde sağlığa zararlı unsurlar bulunmaması işletmecinin sorumluluğundadır. 

    Salmonella ve SARS-CoV-2 gibi virüslerin dolaşım halinde olduğu günümüz dünyasında, hijyen konusunda en küçük hata dahi kabul edilemez. Neyse ki, bu üstesinden gelinebilecek bir zorluktur! Üstün MEIKO teknolojisi, doğru planlama ve uygun prosesler yeterli olacaktır.

    Planlama konusunda nelere dikkat edilmelidir?

    Fonksiyonel anlamda doğru sağlanan bir alan yerleşimi ve bu sayede kirli ve temiz alanların birbirinden ayrı tutulması, bulaşıkların hijyenik bakımdan sorunsuz olarak yıkanması ve tekrar kullanıma sunulması için önemli bir ön koşuldur.ˮ

    VGG'nin (Endüstriyel Bulaşık Yıkama Birliği) “Endüstriyel Bulaşık Yıkama ve Hijyenˮ broşüründen


    Tüm unsurlar daha planlama aşamasında, bulaşıkhanede mümkün olan en yüksek hijyen güvenliği amaçlanarak tasarlanabilir. Tam olarak nasıl bir tasarım söz konusu olacaktır?

    Bu elbette ki, mevcut fiziksel niteliklere ve kullanılan bulaşık makinesine bağlı olarak değişir! İster tezgahaltı veya giyotin tip, ister konveyörlü veya tırnaklı bir bulaşık makinesi olsun, bir temel prensip her durumda geçerlidir: Temiz ve kirli tarafların birbirinden net bir şekilde ayırılması.

    Yapılan bu ayrım, yıkanmış durumdaki bulaşıklar için rekontaminasyon riskini ortadan kaldırmayı ve enfeksiyon zincirini kırmayı hedefler.

    Bulaşıkhanede bu yönde bir planlamanın ideal olarak nasıl görüneceğini ve ne tür yapısal gerekliliklerin karşılanması gerektiğini aşağıdaki şematik plan örneğinde görebilirsiniz.

    Planlama örneği

    • Kirli taraf = Kirli bulaşıkların toplandığı alan
      Yalnızca yeterli koruyucu ekipmanı giyerek çalışın
    • Temiz taraf = Temizlenen bulaşıkların toplandığı alan
      Yalnızca temiz ellerle veya temiz eldivenlerle çalışın
    • İdeal olarak: Temiz ve kirli taraf arasında yapısal bir ayrım oluşturun
    • Bunun mümkün olmadığı durumlarda: Bulaşık makinesine yükleme yapılan nokta ile bulaşıkların çıkarıldığı nokta arasında tutarlı bir ayrım sağlayın
    • Temiz ve kirli taraf içerisindeki hareket yollarının birbiriyle kesişmediğinden emin olun
    • Kirli taraftan temiz tarafa geçiş noktasında ellerin yıkanabileceği bir olanak sağlanmalıdır
    • Kirli taraftan temiz tarafa geçiş noktasında tek kullanımlık eldivenlerin değiştirilebileceği bir olanak sağlanmalıdır
    • Ortamın havalandırılması için bir bölge konsepti planlayın ve hayata geçirin: Kirli tarafta negatif basınç veya temiz tarafta pozitif basınç bulunması, kirlerin havadan bulaşmasını önleyebilir. Önemli: Temiz tarafa sağlanacak hava beslemesi için dışarıdan gelen filtrelenmemiş hava kullanılmamalıdır.

    Bulaşıkhane planlaması beyaz bülteni

    Bir bulaşıkhanenin planlanmasında, dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar bulunur: Alan genişliği, iş akışı, geçerli hijyen talimatları, iş yerindeki ergonomi ve doğru bulaşık yıkama teknolojisi gibi... Bu ve diğer faktörler hakkında kapsamlı bilgiye bu beyaz bültenden ulaşabilirsiniz.

    >> Şimdi indirin!

    Prosesler konusunda nelere dikkat edilmelidir?

    Bulaşıklar temizleme prosesi boyunca, yıkama aşamasından tekrar kullanıma sunulma aşamasına kadar bir çevrim içerisinde ilerler. Bulaşıkların bu çevrim içerisinde rekontaminasyona uğramaması, işletmeci tarafından güvence altına alınmalıdır. Buna ilişkin uyulması gereken münferit çalışma adımlarını aşağıda görebilirsiniz.

     

    Adım 1: Kirli bulaşık teslimi / kabulü

    • Kirli bulaşıklarla yalnızca yeterli koruyucu ekipmanı giyerek çalışın.
    • Yıkanmış bulaşıkların geri taşınması, temizleme tezgahları, konveyör bantları veya açık ya da kapalı konteynerler/arabalar aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
    • Kirli bulaşıkların kabulü için ilgili maksimum yük değerine uyulmalıdır. Buna göre, bulaşıkların miktarına ve malzeme tipine uygun olarak yeterli bir kabul kapasitesi sağlanmalıdır.

     

     

     

    Adım 2: Ön ayırma/ ön yıkama

    • Mikrop çoğalmasını sınırlandırmak ve temizlik sürecini kolaylaştırmak için, gıda atıklarının bulaşıklar üzerinde kuruma süresi olabildiğince kısa tutulmalıdır.
    • Bulaşıklar elle veya otomatik olarak gıda atıklarından arındırılmalı ve diğer atıklardan ayırılarak temizlenmelidir.
    • Ön temizleme aşamasında, bulaşıklar tercihen ilave temiz su kullanılmadan, örneğin ovalama uygulanarak işlenmelidir.
    • Gıda atıklarının ve çöplerin atılması için kullanılan taşıma yollarına özellikle dikkat gösterilmelidir.
    • Gıda atıklarının işlenmesi ve bertarafı için özellikle hijyenik bir yaklaşım: MEIKO GREEN gıda atığı değerlendirme üniteleri. Bu sayede, taşıma yolu ihtiyacı tamamen ortadan kalkar ve atıklar doğrudan yerinde bertaraf edilir.

    Adım 3: Bulaşık makinesine malzeme yükleme

    • Çatal-bıçakların çatal-bıçak bölmelerine yerleştirilmesi ve bunlara ısıtılmış bir çatal-bıçak yıkama eyvesi içerisinde, endüstriyel bulaşık makinesinde köpük oluşumu önlenecek şekilde deterjanla ön işlem uygulanması tavsiye edilir.
    • Diğer bulaşıklar için ya uygun bulaşık ve bardak sepetleri kullanılmalı veya bir tırnaklı bulaşık makinesi durumunda, uygun şekilde donatılmış bir konveyör bandı sağlanmalıdır.
    • En yoğun saatler boyunca dahi pürüzsüz bir iş akışı emniyet altına alınmalıdır.

    Adım 4: Temizleme/kurutma:

    • Bulaşık makinesinin içinde gerçekleştirilir ve kirli taraftan temiz tarafa geçiş noktasını belirler.

    Adım 5: Malzemeleri çıkarın

    • Temizlenen bulaşıklar yalnızca temiz ellerle veya temiz eldivenlerle elleçlenmelidir.
    • Yapısal tedbirler temizlenen bulaşıkların bu şekilde de tamamen kurumasına olanak tanımadığı sürece, nemli durumdaki bulaşıklar üst üste dizilmemelidir!
    • Hijyenle ilgili sebeplerden ötürü, temizlenen bulaşıklar elle kurutulmamalı ve parlatılmamalıdır!
    • Hareketsiz haldeki suda ve nemli bezlerde mikrop oluşumu yaşanır ve bu yüzden hijyen riski teşkil ederler.

    Adım 6: Tekrar kullanıma sunma

    • Temizlenen bulaşıklar için, uzun süreli depolama halinde de bulaşıkların tekrar kirlenmesine yol açmayacak yeterlilikte depolama olanakları sağlanmalıdır.