İletişim
    The clean solution

    Tekrar kullanılabilen çözümlerle sıfır atık

    Daha az plastik atık için tekrar kullanılabilir çözümler

    Süpermarketler, dev otel zincirleri ve havayolu şirketleri, tekrar kullanılabilir çözümlerle karlılığı sürdürülebilir şekilde arttırmanın yollarını arıyorlar.

    Dev süpermarketler büyük bir değişimden geçiyor. İngiliz süpermarket zinciri Tesco ve Fransız Carrefour, geri dönüştürülebilir kaplar yerine tekrar doldurulabilir ambalajların kullanıldığı yeni bir küresel online alışveriş hizmetini test ettiler. El kremi ve diş macunu gibi günlük gereksinimlere ait boş ambalajlar toplanıyor, temizleniyor ve yeniden kullanıma sunulmak üzere tekrar dolduruluyor.

    Süpermarketler bu sistemi döngü prensibi olarak adlandırıyor. Carrefour Genel Sekreteri Laurent Vallée konuyu şöyle açıklıyor: “Temel fikir, gereksiz atıkların daha oluşmadan ortadan kaldırılmasına dayanıyor." Sadece süpermarketler değil, ikram sektörü de bu alanda öncü bir role sahip.

    Döngü sisteminin çalışma şekli

    KLM Havayolları, farklı catering malzemelerinin kapalı bir döngü sistemi içinde yıkanmasını ve geri dönüştürülmesini test eden dünyadaki ilk havayolu şirketi.

    İkram setleri tedarikçisi De Ster ile işbirliği yapan KLM, Avrupa'ya gerçekleştirilen uçuşlarda, normalde Avrupa yasalarına göre bertaraf edilmesi gereken malzemeleri, geri dönüştürebileceğini ispatlıyor.

    Ürünler için kullanılan malzeme bu kapsamda özel olarak uyarlanmış ve KLM tatlı ve salata kaplarını, kapakları, plastik bardakları ve tepsileri, hijyenik olarak yıkanıp ardından yeni ürünlere dönüştürülmek üzere test etmiş. Böylece döngü sistemi oluşmuş.

    Çatal-bıçaklar da yıkanıp kontrol edildikten sonra tekrar kullanıma sunulabiliyor.

    KLM'de Kabin Ürün ve Servis Mühendisliği Direktörü olarak çalışan Martine van Streun durumdan son derece memnun: "Tatlı ve salata kaseleri, kapaklar ve bardaklar, öncekinden daha düşük yoğunluğa sahip bir malzemeden üretiliyor. Böylece, yasalara uygun olarak yıkanıp düzgün şekilde yeni catering ekipmanına dönüştürülebiliyorlar."

     

    Tek kullanımlık ürünlerden kurtulun

    Londra'daki UCL Üniversitesi de, yayınladığı 30 sayfalık TEKRAR KULLANIM kılavuzu ile başka bir döngü sistemi oluşturmuş. 

    Kılavuzda tek kullanımlık ürünlerden kurtulmakla ilgili bilgiler de var. Üniversitenin ifadesine göre, UCL'de her yıl yaklaşık bir milyon adet tek kullanımlık bardak çöpe atılıyor. Kahveleri için tek kullanımlık bir bardak tercih etmeleri halinde 15 peni daha fazla ücret ödemek durumunda olan öğrenciler ve personel, bu sayede yıkanabilir, tekrar kullanılabilir bardaklar kullanmaları yönünde teşvik ediliyor.

    UCL yemekhanesi

    UCL yemekhanesi, plastik içermeyen alternatif ürünler için bir test ortamı olarak kullanılıyor. Buradaki tüm yiyecekler ve içecekler plastik olmayan, sürdürülebilir ambalajlarda sunuluyor.

    Sodexo operasyonlarından tek kullanımlık plastik malzemeleri çıkarma taahhüdünü sadece ahşap, kağıt, karton veya elyaf bazlı paket servis torbaları, pipetler, tabaklar, çatal bıçak takımları sunarak destekledi. 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe giren Avrupa Birliği Tek Kullanımlık Plastik Direktifinin ötesine geçerek, Avrupa'da böyle bir taahhüdü uygulayan en büyük gıda hizmeti tedarikçisi oldu.

    “Günlük hayatımızda plastik kullanımını azaltmaya yönelik küresel çabalarda taşıdığımız sorumluluğu biliyoruz. Tüm atıkların faydalı bir şekilde kullanılmasını ve hiçbir şeyin çöpe gitmemesini sağlamak için operasyonlarımıza döngüsel ekonomi yaklaşımlarını yerleştiriyoruz.” — Simon Mussett, Sodexo İngiltere ve İrlanda Atık Yönetimi Başkanı

    Plastik yerine cam kullanın

    Accor otel grubu 2020'de misafirlere sunulan tüm tek kullanımlık plastik ürünlerin 2022'ye kadar tamamen kaldırılması kararını aldı. Halihazırda yürütülen testlerle plastik su şişeleri yerine cam şişeler, sürahiler ve su sebilleri gibi alternatifler değerlendiriliyor. 

    Bünyesinde seyahat acentaları, oteller, havayolları, kruvaziyerler ve perakende mağazaları bulunan dünyanın bir numaralı turizm şirketi TUI Group, otellerinde plastik kullanımının azaltılmasına yönelik bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda tek kullanımlık bardaklar yerine sert plastik ve camdan ya da kağıt veya doğal nişastadan üretilmiş biyoçözünür bardaklar kullanılması tavsiye ediliyor.

    Konferans salonları için plastik şişeler yerine sürahiler, su sebilleri, cam bardak ve şişeler kullanılması öneriliyor. Odalarda ise tek kullanımlık plastik bardakların, sert plastik (polikarbonat veya benzeri) ve cam bardaklarla değiştirilebileceği ifade ediliyor. Aynı şekilde tek kullanımlık plastik bardakların plastik ambalajları yerine, kağıt ambalajlar tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

    Bu alanda da tekrar kullanılabilen çözümlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Kılavuz, örneğin Maldiv Adaları'nda bulunan Robinson oteller için, misafirlere plastik yerine cam şişeler servis edilmesini öneriyor. Oteller, yerinde temizlenen 7500 cam şişeli içme suyu sistemi sayesinde, yılda yaklaşık 800.000 plastik şişenin nakliyesini ve bertarafını önlemiş oluyor.

    Tekrar kullanılabilir çözümler

    Meiko, bulaşık yıkama teknolojilerinde dünya lideridir. Tüm dünyadaki catering firmaları, bardak ve bulaşıkların kusursuz şekilde yıkanması için sunduğumuz çözümlere güveniyor.

    Farklı ebat ve formlara sahip tekrar kullanılabilir kapların yıkanması, gelecekte karşılanması gerekecek artan bir talep olarak öne çıkıyor. İlginç bir şekilde, tekrar kullanılabilir bardaklar ve cam veya seramik olmayan yıkanabilir malzemelerin (örn. sert plastikten tabaklar) yıkanmasından öte kurutulması ve kullanımı kritik önem taşıyor.

    Meiko çözümleriyle ilgili daha fazla bilgiyi, "Plastik atıkları önleme" konusundaki beyaz bültende bulabilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki Meiko ofisi ile irtibata geçerek daha fazla bilgi edinebilir ve farklı çözümleri görüşebilirsiniz.