İletişim
    The clean solution

    Gastronomide gözden kaçan hijyen tuzakları

    Mutfağı temiz tutmak için yapabileceğiniz şeyler

    Şüphesiz: Bir restoran veya kafeyi ziyaret eden herkes temizlik bekler. Bu, rahat ettiren bir ortamın ayrılmaz bir parçasıdır. Masa ne kadar çekici donatılmış ve menü ne kadar iştah açıcı olursa olsun, masa örtüsündeki tek bir leke veya sofra takımlarındaki hafif bir kir, misafirlerin bütün keyfini kaçırmak için yeterli olacaktır. Bu da kaçınılmaz olarak akıllara "Burası böyle ise, acaba mutfak nasıldır?" sorusunu getirir.

    Bundan dolayı, işinde iyi olan her gastronomi işletmesi temizliğe ve hijyene çok dikkat eder: Masada veya barda, mutfakta ve yemekleri hazırlarken... Bu yalnızca müşteri talebi sebepli değil, yasalarca zorunlu kılındığı için de böyledir.

    Bir kafe, tanınmış bir restoran veya köşedeki küçük bistro: Mutfağın her köşesinde hijyen tuzakları ile karşı karşıyadır. Bunlar çoğunlukla, ilk bakışta görünmeyen veya gözle görülmesi mümkün olmayan tuzaklardır. Hatta, hiç beklenmeyen yerlerde olurlar. Profesyonel şekilde donatılmış mutfağınızın hijyenik olarak temiz olduğuna inanıyor musunuz? Daha yakından bir göz atın!

     


    Hijyen standardı: HACCP

    Yiyecek maddesi hazırlanmasında hijyen adeta bir mihenk taşıdır. Gıda maddesi üreten veya yemek hazırlayan herkes, bir dizi yönetmeliğe uymak durumundadır. Bİrçok ülkede yalnızca HACCP direktiflerine uyan işletmeler gıda maddesi hazırlayabilmekte ve satabilmektedir. HACCP, üreticilerden otel mutfağına kadar tüm gıda sanayisine yönelik bir kalite standardıdır. Bunun arkasında ne tür anlamlar taşıdığını buradan öğrenebilirsiniz.


     

    1. Mutfak gereçleri mikropların gelişme yerleridir

    Örneğin, kirli mutfak süngerleri veya temizlik bezleri gerçek mikrop yuvalarıdır. BU şaşılacak bir şey değildir; zira profesyonel mutfaklarda zor temizlenen kirlere bunların yardımıyla müdahale edilir. Bir mutfak süngerinde 360'ın üzerinde farklı bakteri bulunabilir. Bu, 2017 yılında, kullanılmış mutfak süngerlerini inceleyen Almanya'daki araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Hijyenik bakımdan incelendiğinde, bunların arasında hastalıklara sebep olabilecek mikroplar da bulunur. Araştırmanın yöneticisi olan Furtwangen Yüksek Okulu'ndan Markus Egert; "Bulduğumuz on en sık türden beşi risk grubu 2 içinde; bu da bunların potansiyel olarak hastalık yapıcı olduğunu gösteriyor" şeklinde açıklıyor. Osmoz modülü sayesinde bir MEIKO bulaşık makinesinin bulaşık bezi ihtiyacını ortadan kaldırdığını biliyor muydunuz? Bardaklar, tabak ve çatal bıçak takımlarının her yıkama sonrasında temiz ve pırıl pırıl olmaları garanti edilir; son parlatma yapılması gerekmez!

    Düzenli olarak yıkamak sadece koşullu olarak yardım eder

    Bu bakteriler özellikle yaşlı veya hastalar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda büyük sağlık sorunları oluşturabilir. Gözle görünmeden çalışma tezgahlarına, bıçaklara ve nihayetinde de yemeklere dağılırlar. Araştırmacılara göre süngerlerin itina ile sıkılması ve kurutulması veya bulaşık makinesinde yıkanmasının dahi hijyen bakımından pek bir faydası olmuyor. Bu önlemler kısa süreli olarak birçok mikrobu öldürüyor veya temizliyor. Ancak, düzenli olarak temizlenen süngerlerde daha sonra, zararsız olanlara göre daha yüksek konsantrasyonda hastalık yapan bakteriler tespit ediliyor. Mikropların hızlı bir şekilde çoğaldığı ve süngerde "boşalan yerleri" kullanarak yayıldıkları tahmin ediliyor. Bundan dolayı, bilim insanları mutfak süngerlerinin en az haftada bir defa veya daha sık değiştirilmesi gerektiği görüşünde.

    2. Lavabolar ve çalışma yüzeyleri

    Mikro organizmalar kalıcı canavarlardır. Lavabo (mümkün olduğunca mikrop içermeyen) bir yıkama bezi veya mutfak süngeri ile temizlense ve yüzey metal, çok parlak olsa dahi, lavaboda çok miktarda mikro organizma bulunmaktadır. Ren Yüksek Okulu Hijyen ve Mikro-Biyoloji Çalışma Grubu'ndan Prof. Dirk Bockmühl, bu konuda "bento"ya şöyle bir paylaşımda bulunuyor: "Bunlar genelde çevrede her yerde bulunan, su mikropları ve küf mantarları gibi organizmalar olup bunlara ayrıca gıda maddeleri aracılığıyla mutfağa getirilenler de eklenmelidir''. Bockmühl'e göre, bulaşığın tamamen temizlenmesi profesyonel bir bulaşık makinesi ile sağlanabilir: "Bulaşık makinesine kirli olarak giren her şey hijyenik olarak dışarıya çıkar.

    3. Buhar ve küf

    Bir Alman atasözü, "Perdahlanan yerde talaş olur" der. Bu durum, büyük mutfaklar için de geçerlidir: Temizlenmesi gereken çalışma tezgahları veya mutfak gereçlerindeki kirlerin dışında, ocakta çalışırken de çok miktarda kirli bulaşık oluşur. Bunların hızlı bir şekilde temizlenmesi için, mutfak ekibi güvenilir bir endüstriyel bulaşık makinesine ihtiyaç duyar. Bulaşık yıkama teknolojisi uzmanı MEIKO, hem kısa yıkama süreleriyle zamandan tasarruf sağlayan, hem de yüksek yıkama sıcaklığı ile hijyenik, temiz bulaşık ve mükemmel kurutma sonuçları getiren verimli endüstriyel bulaşık makineleri sunmaktadır. Elle parlatmaya son!

    Bunun da ötesinde, nemli ve sıcak gastronomi mutfaklarına yönelik önemli bir diğer unsur olarak, MEIKO bulaşık makineleri mekana neredeyse hiç buhar vermez ve mekan da gereksiz yere ısınmaz. Bu, sayısız avantajı da beraberinde getirir: Mutfaktaki ortam havası iyileştirilir, mutfak çalışanlarının verimliliği yükseltilir ve rahatsız edici küf mantarları tamamen ortadan kaldırılır. "Yeni MEIKO ısı geri kazanımı sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek için buraya bakın."