İletişim
    The clean solution

    Gastronomide mutfak planlaması

    Bulaşıkhane gibi alanlar neden uzmanlarla birlikte planlanmalıdır?

    Restoranınızın dolup taşmasını istiyorsanız, mutfak ve bulaşıkhanede her şeyin sorunsuz yürüdüğünden emin olmanız gerekir. Bu, tüm iyi restoran işletmecileri tarafından bilinen bir gerçektir. Bir restoran mutfağının planlaması ve kurulumu esnasında, mutfaktaki akışın uzman yardımıyla değerlendirilmesi bu yüzden büyük önem taşır; böylece yeterli verimlilik ve ekonomi sağlanır. Bu noktada özellikle kısa mesafeler, ergonomi, mantıklı bir iş akışı ve hijyen çok büyük öneme sahiptir. Tüm cihazların kurulumundan sonra planlamada hata yapıldığı anlaşılırsa, bu hataların giderilmesi çok masraflı olacaktır! 

    Profesyonel mutfak planlaması

    Bu nedenle deneyimli uzmanlar restoran, kafe, bar ve catering firmalarının mutfağını planlarken öncelikle yer ihtiyacını tespit ederler: Mallar nereye teslim edilecek, nerede depolanacak? Zira et, balık, sebze vb. gibi gıdalar, içeceklerden veya kuru gıdalardan ayrı şekilde depolanmalıdır. Pişirme alanları ve bulaşıkhane hangi büyüklükte olacak? Ve tabii depolama alanlarının mutfaktan, personel odalarından, ofisten ve özellikle de bulaşıkhaneden ayrı olacak şekilde önceden planlanması gerekir.

    Bulaşıkhanede verimlilik

    Uzun ve birbiriyle çakışan yolların önlenmesi adına restoran, kantin veya kafelerdeki çalışma alanlarının verimli iş akışlarını mümkün kılacak şekilde ayrılması gerekir. Hijyen kurallarından dolayı "temiz" ve "kirli" ayırımına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde mutfak personelinin hazırlanan yemekleri garsonlara hızlı verebilmeleri ve kirli bulaşığın da bulaşıkhaneye hızlı bir şekilde getirilmesi ve bu esnada birbirleriyle çakışmamaları da büyük önem taşır.

    İlginç bir şekilde endüstriyel mutfaklardaki problemlerin çoğu ocak başında oluşmaz. Çünkü genelde birden fazla ocak mevcuttur ve teknik sorunlardan dolayı tamamen hizmet dışı kalma tehlikesi yoktur. Genelde bulaşıkhane kritik bir noktadır. Bazen tabaklar, bardaklar, çatal-bıçaklar iyi temizlenmez, bazen de bulaşık makinesi bozulur veya birlikte çalışma anlamında sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca gastronomi işletmelerinde devamsızlık çok sık yaşanan bir durumdur. Bunun farklı sebepleri vardır: Bazen yoğun zamanlardaki yüksek bedensel ve zihinsel yorgunluk, bazen de planlama ve mutfak cihazlarının alımında ergonomi faktörünün dikkate alınmamasıdır.

    Sonuç: Çalışanlar son dakikada arayıp hasta olduğunu bildirir, iş akışları birbirine karışır ve bu durum kaliteyi de etkilediğinden müşteriler memnun kalmaz.

    Temizlik ve hijyen en önemli kozunuzdur

    Sorunsuz bir operasyon için otel yöneticileri, restoran müdürleri ve mutfak şefleri, daha mutfak planlaması aşamasında profesyonel tedarikçilere güvenirler. Tecrübeli gastronomlar özellikle bulaşıkhanenin kritik bir nokta olduğunu iyi bilirler. Gastronomi ve konaklamada bulaşıkların hijyenik açıdan temiz ve hızlı bir şekilde kullanıma hazır olacağından emin olmak gerekir. Bu nedenle birçok restoran ve otel yöneticisi, daha planlama esnasında MEIKO gibi bulaşık yıkama teknolojileri konusunda uzman firmaları tercih ederler.

    Mutfağınızı planlarken hatırlamanız gereken 13 unsur:

    1. Mutfak danışmanınız yeterli deneyime sahip mi?
    2. Çalışma alanları hem işbirliği içinde çalışabilecek hem de birbirinden ayrı olacak şekilde planlanabilir mi?
    3. Hijyen gerekliliklerine uyuluyor mu?
    4. Personelin kullanacağı çalışma yolları verimli mi?
    5. Her gün yıkanması gereken bulaşık miktarı nedir?
    6. Yıkanacak malzemeler için özel gereksinimler var mı?
    7. Yıkama başına ne kadar zaman ayrılabiliyor (anahtar sözcük: yedek malzeme)?
    8. Su, elektrik ve kimyasal kullanımı tasarruf sağlayacak şekilde mi?
    9. Uzun bardaklar da dahil olmak üzere çok miktarda bulaşık tek seferde hassas bir şekilde yıkanabilir mi?
    10. Ortam havasının örneğin küfe yol açmaması için bulaşık makineniz neredeyse hiç buhar salmadan çalışabiliyor mu?
    11. Cihazların ergonomik ve kolay kullanımı sayesinde personel sağlığı, gereksiz devamsızlıkların önüne geçilecek şekilde korunuyor mu?
    12. Mutfak ekipmanlarınız modern bir endüstriyel mutfağın görsel gerekliliklerini karşılıyor mu?
    13. Müşteri hizmetleri henüz planlama aşamasında destek sağlayıp, daha sonra da her zaman ulaşılabiliyor mu?

    Profesyonellerin bilgi birikiminden faydalanın

    Mutfağı planlarken tüm bu unsurların göz önünde bulundurulabilmesi için sorumlular sadece "içgüdülerine güvenmemeli"; bu işi uzmanlarına bırakmalıdırlar. Tecrübeli mutfak danışmanları, örneğin verimli bir iş akışı için mevcut alanın optimum şekilde nasıl kullanılacağını bilirler. Ayrıca söz konusu işletme için hangi cihazların gerekli olduğunu da bilirler. Bunun da ötesinde, iş yerinde ergonomi gibi önemli konuları göz önünde bulundurur ve gerektiğinde gastronomi mutfaklarına yönelik katı hijyen kuralları hakkında bilgi verirler (konuyla ilgili daha fazla bilgi makalemizde: HACCP nedir? Neden her gastronomi işletmesi için gereklidir?).

    M-iClean H: Yenilikçi teknoloji & modern tasarım

    Bulaşık yıkama teknolojileri uzmanı MEIKO planlama yetkinliği, modern tasarım ve son derece etkin bulaşık yıkama teknolojileri sunar. Özellikle M-iClean H giyotin tip bulaşık makinesi ile planlama, hijyen, ergonomi ve verimliliğe yönelik tüm fikirler kolayca hayata geçirilebilir. Yenilikçi atık su ısı geri kazanımı ve ısı tutma teknolojileri sayesinde sadece yüzde 21'e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanmakla kalmaz, bulaşıkların her yıkama sonrasında endüstriyel bulaşık yıkamaya yönelik katı hijyen kurallarına uygunluğu da garanti edilir. Aynı zamanda yüksek ve büyük yıkama alanı ile tek düğmeyle açılan kapak, personelin fiziksel yükünü minimuma indirir. Bu sayede iş yerinde daha fazla verim, çalışanlar için daha fazla memnuniyet ve daha az devamsızlık sağlanır!

    Restoranınızın, kafenizin, otelinizin veya yemekhanenizin yeni bulaşıkhanesini planlarken desteğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz?
    MEIKO uzmanları sizinle görüşerek yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!