İletişim
    The clean solution

    Tadilatı fırsata dönüştürün

    Eski mutfağınız işlevini yitirdiğinde

    Zahlreiche Köche arbeiten in einer großen Gastroküche

    Gastronomi, rekabet düzeyi son derece yüksek bir sektördür. Dolayısıyla mutfakta her şeyin kusursuz olması gerekir. Eğer bir sorun varsa, profesyonel bir mutfak tadilatının zamanı gelmiş demektir. İş akışları, çalışanlar ve kullanılan makineler birbiriyle kusursuz bir uyum içerisinde olmalıdır. Bunu nasıl yapacağınızı bu makalede okuyabilirsiniz.

    Bir restoran sorunsuz çalışıyorsa, herkes mutludur. Cironun yüksek olması, mekan sahibini ve çalışanları mutlu eder. Sunulan lezzetler ve ortam ise misafirleri mutlu eder. Hatta, işin farklı bir boyutu olsa da, vergi dairesinin bile mutlu olduğunu söyleyebiliriz!

    Peki bu restoran sürekli tam dolulukla çalışıyor ve talep giderek artıyorsa? Giderek daha fazla misafir dışarıda beklemek zorunda kalıyorsa?

    Bu noktada, harekete geçme ve işletmeyi büyütme zamanı gelmiş demektir. Daha fazla verim ve daha yüksek işletme geliri hedeflenmelidir. Bunu nasıl yapacağınızı aşağıda okuyabilirsiniz.

    Gastronomi işletmelerinde kapasite ve verimlilik nasıl arttırılır?

    Mevcut kapasiteyi ve verimliliği artırmak için ne yapılmalıdır? Restoranınızın misafirler için ayrılan bölümünü dikkatlice inceleyin. Masa ve sandalye düzenini değiştirip oturma kapasitesini arttırabiliyor musunuz? Ancak bu noktada ticari koşulları da dikkate almalısınız. Yeni bir dış mekan oluşturmak için yeterli alan bulunuyor mu? Bu mümkünse, yazın daha fazla ciro yapabilirsiniz.

    Misafirlerinize, mekana daha erken saatlerde gelmeyi veya daha geç saatlere kadar kalmayı tercih edip etmeyeceklerini sorun. Daha uzun çalışma saatleri, daha fazla gelir sağlayabilir. Bu tersi için de geçerlidir: Kapatmadan önceki son saatte neredeyse hiç gelen olmuyorsa, daha erken kapatmak da verimlilik sağlayabilir. Peki sorun mutfaktaki iş akışlarındaysa ne yapılmalıdır? Bu durumda işletmeciler profesyonel bir mutfak tadilatını düşünmelidir.

    Mutfak ve bulaşıkhane tadilatında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur

    Yeni mutfak çalışanların işini ve süreçleri kolaylaştıracak şekilde tasarlanacaksa, daha planlama aşamasında çeşitli senaryoların dikkate alınması gerekir.

    Hem mutfağın içindeki, hem de mutfak, bulaşıkhane ve restoran alanı arasındaki iş akışları daha iyi organize edilmelidir. Aynı süre içerisinde daha fazla yemeğin servis edildiği yoğun zamanlarda, kaliteden ödün verilmemelidir! Özellikle mekanın müdavimi olan müşteriler bunu hemen farkeder.

    İdeal olarak nereden başlanmalıdır? Gazlı ve indüksiyonlu ocaklar tercih edin. Bunlar, elektrikli ocaklara göre çok daha az enerji tüketir. Peki, bir sonraki adım ne olmalıdır? Doğru bulaşık makinesini seçin. Örneğin giyotin tip bulaşık makinesi, büyük tavaları, tencereleri ve mutfak gereçlerini zahmetsizce yıkar ve her profesyonel mutfak için güvenilir bir yardımcıdır. Öte yandan tezgahaltı bulaşık makinesi ise, özellikle atıştırmalıklarda kullanılan tabaklar, fincanlar ve bardaklar için uygundur. Yıkanan malzeme miktarı, yoğunluk zamanları ve personel durumuna göre karar verilmesi ve planlama yapılması gerekir. Değerlendirmede yürüme yolları da hesaba katılmalıdır. Her şey mümkün olduğunca ergonomik şekilde düzenlenmelidir.

    Kilit konsept olarak ergonomi

    Mutfak personelinin, çalışma esnasında karşı karşıya geldikleri sağlık sorunları, kronik sırt ağrıları veya parmak ve kollardaki yaralanmalar ile sınırlı değildir. Bu nedenle sağlık uzmanları, modern veya tadilat yapılacak mutfaklarda ergonominin merkezi bir role sahip olması gerektiğini savunmaktadır.

    Örneğin İngiltere'deki "Health and Safety Executive" adlı iş güvenliği dairesi, işverenleri ve çalışanları bu konuda sorumlu tutuyor. Kurum tarafından yayınlanan kılavuz, sırt ağrılarının ve daha ciddi sonuçlara yol açan yaralanmaların nasıl önleneceğine dair ipuçları sunuyor.

    Bir taraftan işverenlerin, çalışanlarını, doğru kaldırma teknikleri gibi konularda düzenli olarak eğitmeleri ve tehlikelere karşı bilinçlendirmeleri gerekir. Böylece personel yaralanmaları asgariye indirilir. Öte yandan çalışanlar da bu konuda sorumluluk taşırlar. Cihazları doğru şekilde kullanarak, koruyucu kıyafetler giyerek ve güvenli çalışma uygulamalarını takip ederek hem kendi, hem de iş arkadaşlarının sağlıklarını korumaya dikkat etmekle yükümlüdürler. Ayrıca ağrı ve diğer şikayetleri erkenden farketmeleri ve bildirmeleri de beklenir.


    Mutfağınızda sorunlar mı var? O zaman hiç vakit kaybetmeyin!

    Sorunun kaynağını bilmenize rağmen çözümü geciktirmeniz, maddi kayıplara yol açacaktır! İyileştirme yapabileceğiniz alanlar veya bulaşıkhanenizi tamamen yenilemek konusunda kararsızsanız, uzmanlarımızla görüşebilirsiniz. İşletmeniz için doğru çözümü bulmanıza yardımcı olacaklardır.