İletişim
    The clean solution

    Gastronomide daha az devamsızlık

    Yanlış vücut duruşu, stres, iyi planlanmamış iş akışları: Sırt ağrılarının birçok farklı nedeni olabilir. İyi haber: Ergonomiyi bir faktör olarak göz önünde bulunduran akıllı bir mutfak planlaması ile, çalışanların sağlıkları düzeltilip devamsızlık günleri azaltılabilir. Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

    1. İş/özel hayat dengesinin iyileştirilmesi

    Sağlıklı ve motivasyonlu çalışanlar, büyük çaplı gastronomi şirketleri için çok ciddi bir kazançtır. Bu sebeple, modern işverenlerin çalışanlarının iş/özel hayat dengesini iyileştirmesi gerekir. Esnek çalışma saatleri, kişisel gelişim ve çocuk bakımına yönelik ayrılacak zamanların yanı sıra, spor imkanlarının teşvik edilmesi de (örneğin sırta yönelik programlara olan bir spor salonu ziyareti) bir işvereni cazip kılan unsurlar arasındadır.

    2. Duruşunuzu koruyun

    Çoğu zaman kambur durur, yanlış kaldırma nedeniyle bel kemiğimize yük bindirir ve ağır şeyler taşırız. Sırtınız düz şekilde, dik olarak durun ve oturun. Ağır nesneleri kaldırırken çömelin ve sırtınız dik olarak kalkın (öne eğilmeden!). Bunun dışında, tüm gövde kaslarınızı (sırt, göbek vb.) güçlendirmeniz ve egzersiz yapmanız da gerekir.

    3. Ergonomiyi göz önünde bulundurun

    Gastronomide ergonomik açıdan iyi donatılmış bir çalışma alanı, performansın dışında, çalışanların memnuniyet ve sağlıklarını da iyileştirmeye yardımcı olabilir. Buna göre, ergonomi konusu daha planlama aşamasında göz önünde dikkate alınmalıdır. Somut olarak, çalışma koşulları, iç akışları ve tutulacak nesnelerin düzeni, mekansal ve zamansal olarak optimize edilmelidir.

    4. Doğru ayakkabılar

    Gastronomi çalışanları için iyi bir ayakkabı özel öneme sahiptir! İş gününüzün büyük bir zamanını ayakta geçirirsiniz. İyi bir ayakkabının rahat (az topuklu veya topuksuz) olması yeterli değildir; ayrıca ayağı desteklemeli ve sönümlemeli, eklemleri rahat ettirmeli ve tutmalıdır. Buna dikkat edildiğinde, ağrıyan bacaklar, yanan ayaklar ve sırt ağrıları geçmişte kalır.

    5. Duran paslanır

    İşinizde çok fazla ayakta durmanız halinde de, boş zamanlarınız için bunu dengeleyecek bir etkinlik aramanız gerekir. Doğada hareket etmek zihnimizi ve vücudumuzu sağlam tutar; temiz havada hareket etmek ayrıca stresi azaltır ve ruh halini düzeltir. Kuzey disiplini yürüyüşü, bisiklete binmek, yüzmek, jogging ve doğa yürüyüşü gibi spor tipleri yeni başlayanlar için de uygundur!

    6. Daha fazla soğukkanlılık!

    Bu tavsiye hem iş hayatı, hem de özel hayat için geçerlidir: Daima herkesi memnun etmeye çalışmayın. Bilinçli bir şekilde molalar verin ve bir köşeden diğerine itilmenize engel olun! Yalnızca arada sırada dahi ailesi ve dostlarıyla ilgilenmek üzere kendine zaman ayırabilen kişiler, uzun vadede sağlıklı ve zinde kalarak işlerinde de beklenen performansı sağlar.

    İş yerinde daha fazla ergonomi

    Bedensel olarak ağır işler yapan insanların, kas-iskelet sistemlerinin hastalanmaması için, Albstadt-Sigmaringen yüksek okulundan Alman Prof. Dr. Müh. Peter Schwarz gibi uzmanlarca iş yerinde daha fazla ergonomi tavsiye edilmektedir. Yaşam Bilimleri Fakültesi'nde görev yapan Yüksek Fizikçi, ergonomi konusunun büyük mutfak planlamasına uzunca bir zamandır ön planda olduğunu söylüyor. "Bir büyük mutfak planlayan herkesin proses ve lojistik planlaması konularını iyi bilmesi gerekir; çünkü el emeği ile hazırlanan besin maddelerinin üretimine yönelik bir şirket söz konusudur. Ergonominin dikkate alınması, planlamanın temel unsurlarındandır" şeklinde vurgu yapan Schwarz, ardından bunun temel nedenini açıklıyor: "Ergonomi elbette ki verilen uğraşa değiyor! Üretkenlik ve performans, ergonomi ile doğrudan bir ilişkiye sahiptir!"

    Ergonomi kelimesi ne anlama gelir?

    Bu yapay sözcük, Yunanca "ergon" (iş) ile "nomos" (yasa, kural) ifadelerinden oluşur. Ergonomi dendiğinde, genellikle insanların ve çalışma koşullarının karşılıklı olarak optimum şekilde birbirlerine uygunluğu anlaşılır. İş yerindeki ergonominin amacı, çalışma alanı ile çalışma gereçlerinin (makineler, aletler vb.) optimizasyonu suretiyle, çalışanlar için daha iyi koşullar oluşturulmasıdır. Bunun somut anlamı: Çalışma koşulları, iş akışları, elle tutulacak nesnelerin düzeni vb. unsurlar mekansal ve zamansal olarak optimize edilir.

    Bunun dışında, kalite ve ekonomi bakımından en iyi sonucu alabilmek için iş aletleri devamlı olarak iyileştirilir. Aynı zamanda, çalışan insanların bu işi yıllardır yapıyor olsalar dahi, mümkün olduğunca az yorulmaları ve kesinlikle herhangi bir zarar görmemeli gerekir. Almanya'daki ergonomi uzmanı bu konuda kendinden çok emin: "Ergonomik olarak iyi donatılmış bir çalışma alanı, personelde daha fazla memnuniyet oluşturur ve işin benimsenmesini artırır. Bu da daha az hata ve devamsızlık, ve bu sayede daha fazla verim anlamına gelir."