İletişim
    The clean solution

    Sokak lezzetleri

    Farklı lezzetler tek çatı altında

    Gastronomi sektörü ile ilgili haberler ve sosyal medya kaynakları, 'sokak lezzetlerinin' yükselişinden bahsediyor. Amerika'da oldukça yaygın olan sokak lezzetleri, şimdi de Avrupa'da trend olma yolunda ilerliyor; hem de COVID-19'a rağmen! Birleşik Krallık örneğini yakından inceleyelim.

    Popüler restoranların sokak lezzetleri sunan şubeleri kapalı pazar yerlerinde

    Sokak lezzetleri satanlar, genelde bağımsız işletmeler ve pazara orijinal tarifler ve malzemelerle giren yeni ve küçük markalar olarak faaliyet gösteriyorlar. Öte yandan tanınmış şef ve gastronomi işletmeleri de, 'pop-up' restoranlarıyla bu trende katılarak sokak lezzetleri konseptini destekliyorlar. 

     

    Sokak yemekleri satan mekanların tercih ettiği kapalı pazar yerleri her türlü hava koşuluna karşı koruma sunuyor. Bu yerler, genellikle kapanmış çok katlı bir mağaza veya eski bir sinema binası gibi kullanılmayan mekanların dönüştürülmesiyle oluşturuluyor. Elbette sokak lezzetleri sunanlar da, diğer gastronomi işletmeleri gibi, Covid pandemisinden olumsuz etkilendiler. Ama buna rağmen sektör için gelecek parlak görünüyor.

    Birleşik Krallık'taki yeni normal: Mesafeyi koruyarak servis edilen sokak lezzetleri

    Önceden rezervasyon yapın

    Londra'nın Covent Garden bölgesindeki Sevel Dials Market, Covid sonrası yapacağı yeniden açılışı şu bilgilerle duyurdu: "Hijyen ve güvenlik önlemlerimizin kapsamını hiç olmadığı kadar genişlettik (sıcaklık kontrolleri, takip ve izleme sistemi, daha düşük kapasite, mesafeli oturma düzeni, el dezenfeksiyonu için hijyen istasyonları ve online platform üzerinden sipariş imkanı); bununla birlikte eski ruhumuzu hala koruyor, eşsiz bir atmosfer sağlamaya devam ediyoruz. Mükemmel satıcılarımız tarafından yaratılan, pişirilen ve servis edilen yemekler hiç olmadığı kadar lezzetli bir deneyim sunuyor."

    Burada yemek isteyen müşterilerin hayal kırıklığına uğramamak için önceden rezervasyon yapmaları tavsiye ediliyor. Günlük olarak sınırlı sayıda kişinin rezervasyonsuz giriş yapmasına izin veriliyor. Bu nedenle rezervasyon yapmadan bir masa bulabilme garantisi yok.

     

    Sadece rezervasyonsuz müşteriler

    Inİngiltere'nin kuzeyinde Macclesfield's Picturedrome, Market House Alty (Altrincham) ve Mackie Mayor Manchester gibi mekanlar Covid'in getirdiği yeni şartlara hızlı bir şekilde uyum göstermiş ve işletmeci rezervasyonsuz müşterileri hala kabul ediyor: "Tüm mekanlarımızda sosyal mesafe kurallarına uyuluyor. Mobil uygulama bazlı sipariş ve ödeme sistemi aynı zamanda takip ve izleme için de gerekli bilgileri topluyor. Sipariş verebilmek ve ödeme yapabilmek için öncelikle telefonunuza Alt.Eats uygulamasını indirip bir hesap oluşturmanız gerekiyor."

    Uygulama müşterilerin hesap oluşturmasını, sipariş vermesini ve ödeme yapmasını sağlıyor, böylece gereksiz birçok hareket ortadan kalkıyor. Uygulama ayrıca işletmeciye ilave bir iş alanı yaratan paket servis hizmeti sunmasına da imkan sağlamış.

    Tabaklar, bardaklar, tencereler: Hepsi arka planda hijyenik bir şekilde yıkanıyor

    Gastronomi sektöründeki her yeni inovasyon, bir bulaşık yıkama sorunu ama aynı zamanda uygun bir çözümü de beraberinde getiriyor. Çok sayıda mutfak, bar ve geniş oturma alanlarına sahip sokak lezzetleri sunan mekanlarda yüksek miktarlarda tabakların, bardakların, mutfak gereçlerinin yıkanması ve gıda atıklarının bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu noktada merkezi bir bulaşıkhane, hem ilave ekipman maliyetlerini düşürüyor hem de satıcılar için yer tasarrufu anlamına geliyor.

    Picturedrome Macclesfield, iyi planlama ve doğru bulaşık makinesi seçimi ile maksimum hijyen sağlanmasına dair mükemmel bir örnek teşkil ediyor. Tüm tabaklar, çatal-bıçaklar, bardaklar, tencere ve tavalar bulaşık makinesinden sadece temiz değil, aynı zamanda koronavirüssüz çıkıyor.

    Konsept yedi mutfak, iki bar ve toplam 10 müşteriden oluşuyor. Her bir mutfak ve bar bağımsız bir işletmeciye ait ama yemek alanı ve bulaşıkhane ortak kullanılıyor.

    Meiko bayisi CHR Equipment, mekandaki yemek ve bar tesislerini tasarlamış ve kurulumlarını yapmış. CHR tarafından planlanan üç bölümlü bulaşıkhanede, her bölüm için yeterli çalışma ve depolama alanı oluşturularak birbirleriyle çakışmayacak iş akışları oluşturmaya özen gösterilmiş.

    Yoğun bir cumartesi gününde Picturedrome 2.500'ün üzerinde müşteri ağırlayabiliyor. Dört-sekiz kişilik bir ekip, masaları ve bar alanlarını temizleyip kirli tencere, tava ve diğer malzemelerin bulaşıkhaneye ulaştırılmasından sorumlu.

    CHR, Meiko ile birlikte çalışarak her yıkama alanı için üç bulaşık yıkama çözümü belirlemiş

    • Meiko UPster konveyörlü bulaşık makinesi, en kirli bulaşıkların yanı sıra tencere ve tavaların yıkanması için düşünülmüş. Makinenin hemen solundaki alan ise, sıyırma ve ön duşlama ile makine üzerindeki kir yükünü azaltmak ve en verimli operasyonu sağlamak için tasarlanmı.
    • Çay ve kahve nedeniyle bardak ve fincanlarda oluşan tanen lekelerinin sorun olmaması için sadece bu bulaşıkların yıkandığı ayrı bir giyotin tip bulaşık makinesine karar verilmiş.
    • CHR, cam malzemelerin yıkanması için de GiO ters ozmoz sistemli iki adet Meiko tezgahaltı bulaşık makinesi planlamış.

    Bulaşıkhanelerdeki sınıflandırma alanları, pürüzsüz bir iş akışı için büyük önem taşıyor. Mevcut örnekte, mutfakların ve barların her birinin kendilerine ait malzemeleri var ve doğru bir şekilde iade edilmeleri için sınıflandırılmaları gerekiyor.

    Umkehr-Osmose-Anlage
    Ters ozmoz: Elle parlatma gerektirmeyen pırıl pırıl yıkama sonuçları

    Bardak ve bulaşıklarda pırıl pırıl sonuçlara ulaşmak için su kalitesinin iyileştirilmesi ancak demineralize suyla veya ozmoz suyuyla mümkündür.

    Peki işletmecilerin kendi malzemelerini geri almaları nasıl sağlanıyor?

    Makineler, her ebat ve formdaki tabak, çatal-bıçak, tencere ve tavaya uygun farklı sepetler ile birlikte kullanılıyor. Bunlardan bazıları farklı tipte bardaklar, fincanlar ve bulaşıklara göre uyarlanabiliyor. En önemlisi de, bulaşık makinesi birçok kişi tarafından kullanıldığında, restoran çalışanlarının makineden çıkan kendi sepetlerini tespit edebilmeleri gerekiyor. Bunu kolaylaştırmak için renk kodlu sepetler kullanılıyor. Doğru sepet, hem içindeki malzemeleri koruyor hem de personel tarafından kolayca tanınıp kullanılabiliyor.

    MEIKO sepetleri hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim formunu doldurun.

    Harika bir mekan

    "Pazar günü brunch için gittik. İlk gidişimizdi ve gerçekten çok beğendik. Yemek siparişi için uygulamayı indirmemiz gerekiyordu ama bu son derece kolaydı. Mekanda tüm sosyal mesafe kuralları ve COVID-19 kısıtlamaları harfi harfine uygulanıyor."

    JanetC2029, Stockport, Birleşik Krallık - Picturedrome müşterisi