İletişim
    The clean solution

    Güvenlik

    Solunum maskelerinin temizliği: Elle temizliğe karşı makine ile temizlik

    Manuel yapılan birçok iş elbette önemli ve faydalıdır; ancak konu solunum maskelerinin ve akciğer otomatiklerinin temizliği olduğunda, en iyi seçenek değildir! MEIKO TopClean M ile proses daha hızlı, daha ekonomik ve en önemlisi daha hijyeniktir.

    İtfaiyecilerin görevleri sırasında sadece iş arkadaşlarına değil, aynı zamanda kullandıkları ekipmanlara da tamamen güvenebilmeleri gerekir. Solunum koruma terminolojisinde yer alan güvenlik zinciri ifadesini ele alalım:

    Güvenlik zinciri, solunum koruma ekipmanlarının kullanımını güvenli hale getiren tüm önlemleri, yöntemleri, stratejileri, ekipmanları ve cihazları bir araya getirir ve sıra dışı durumlarda solunum koruma ekipmanlarını kullanan kişinin 'solunum koruma acil kurtarma' aracılığıyla kurtarılmasını sağlar.

    Buna göre güvenlik zinciri, göreve hazırlık, görev ve görev sonrası süreçler sırasında solunum korumaya ilişkin tüm güvenlik felsefesini kapsar. Bu zincirin kırılması, solunum koruma ekipmanını kullanan kişi için hayati tehlike oluşturabilir.

    TopClean M'nin avantajı: Doğrulanmış güvenli süreçler

    Görev sonrası süreçler arasında solunum koruma ekipmanlarının temizliği de yer alır. Nasıl ki bazı tehlikeli durumlarla belli prosesler aracılığıyla mücadele edilmesi gerekiyorsa, kişisel koruyucu ekipmanların (KKE) temizliği için de doğrulanmış prosesler büyük bir yardımcıdır.

    Ancak manuel temizlikte bu mümkün değildir. Diğer tüm manuel prosesler gibi bu yöntem de hatalara açıktır: Kullanılan kimyasalın yanlış dozajı, malzemelerin yeterince ıslatılmaması, çok kısa veya, manuel temizlik sırasında acilen çıkmanız gereken durumlarda, çok uzun tutulan temas süreleri gibi...

    Böyle bir örnek Lahr İtfaiyesi bünyesinde yaşanmış. Maskeler temizlik solüsyonunda gereğinden çok daha uzun bir süre kalmış. Bu nedenle plastikleştiriciler maskelerin lastiğinden ayrılmış ve bir sonraki kullanımda maskeleri takan kişilerin yüzlerinde siyah çizgiler oluşmuş.

    Essen Üniversite Hastanesinde Hastane Hijyeni Müdürü olarak çalışan Prof. Dr. Walter Popp, yaptığı birçok test sonucunda şu sonuçları paylaştı: “TopClean M iyi bir temizleme ve dezenfeksiyon performansı gösteriyor. (...) Genel olarak, solunum maskelerini elle temizlemek yerine makineyle temizlik tercih edilmelidir.ˮ

    >> Hijyen raporuna git (İngilizce ve Almanca)

    • Manuel temizlikten farklı olarak, TopClean M ile böyle bir problem yaşanmaz: Burada temizleme prosesinin tüm parametreleri (süre, kimyasal, mekanik, sıcaklık) önceden tanımlanmıştır ve güvenilir bir şekilde çalışırlar.
    • Entegre kapı kilidi, başlatma düğmesine basıldıktan sonra prosesin kesintiye uğramamasını sağlar.
    • Entegre seviye göstergesi sayesinde, yetersiz kimyasal olmadan yıkama yapılması mümkün değildir.

    “Daha önce yaptığımız manuel temizlik de kabul ediliyordu. Ancak TopClean M ile yapılan temizlik bize çok daha yüksek bir proses güvenliği sağlıyor.ˮ

    Thomas Happersberger, Lahr İtfaiyesi Şefi

    TopClean M'nin avantajı: Kullanıcı güvenliği

    Doğru koşullar altında yapılmadığında manuel temizlik, kullanıcı için başka sorunlar da yaratır: Deterjandan kaynaklanan buharlar solunabilir, kimyasal cildi tahriş edebilir, hatta bazı durumlarda kişisel koruyucu ekipmandaki kontaminasyon, bunu gidermesi gereken kişiye zarar verebilir.

    Buna karşın makineyle yapılan temizlik, kapalı bir sistem içerisinde yani doğrudan TopClean M'nin içinde gerçekleştirilir. Bu da her şeyden önce kimyasallarla doğrudan temas etmeyen kullanıcılar için daha fazla güvenlik anlamına gelir.

    TopClean M'nin avantajı: Onaylanmış bir proses

    “Der Sicherheitsbriefˮ dergisindeki bir makalede, solunum maskesindeki yapışmış bir nefes alma valfinin görev sırasında bir itfaiyecinin nefes almasına nasıl engel olduğu anlatılıyor. Görev sırasında solunum maskesini çıkarıp ortam havasını solumak zorunda kalan itfaiyecinin daha sonra hastaneye kaldırılması gerekmiş.

    İtfaiyenin bağlı olduğu sigorta kuruluşunun konuyla ilgili yaptığı araştırmalar şu sonucu ortaya koymuş: Solunum maskeleri, öncesinde parçalarına ayırılmadan, maske üreticisinin önerdiğinden farklı bir kimyasal kullanılarak özel bir tamburlu makinede yıkanmış ve ardından kontrol edilmiş. Ancak tüm valflerin kontrol edilip edilmediği tespit edilememiş.

    Özetle onaylanmamış bir prosedür uygulanmış. Yaralanan itfaiyecinin yanı sıra bu olay, solunum ekipmanları bakım atölyesi çalışanı için de çeşitli zorluklara yol açmış.

    TopClean M ile yapılan temizlik ve dezenfeksiyon, lider maske üreticileri tarafından onaylanmış bir proses olduğu için, solunum ekipmanları bakım atölyesi çalışanları için de daha fazla güvenlik anlamına gelir.

    TopClean M'nin avantajı: Zaman tasarrufu

    Manuel dezenfeksiyonun bir diğer dezavantajı da özellikle uygulanan kimyasalların durulanmasında, ilgili personelin çok fazla vaktini almasıdır.

    Manuel yöntemle 4 maske için ortalama 4,5 saate ihtiyaç duyulurken, TopClean M ile bu süre %60 oranında düşer. Yapılması gereken sadece birkaç adım vardır: Maskelerin parçalarına ayrılması, sepetlere yerleştirilmesi, yıkama sonrasında tekrar birleştirilmesi ve kontrol edilmesi. Geriye kalan tüm adımlar TopClean M tarafından 6 - 10 dakikalık program sürelerinde gerçekleştirilir. Aynı anda 4 adet solunum maskesi veya 8 adet akciğer otomatiği veya 4 solunum maskesi ve 4 akciğer otomatiği en kısa sürede temizlenir ve dezenfekte edilir.

    Sonuç

    Leipzig İtfaiyesi'nde bir çalışma arkadaşıyla birlikte 892 solunum maskesi ve 661 akciğer otomatiğinin temizlenmesinden sorumlu olan Olaf Fernys, tüm bu argümanları gayet basit bir şekilde özetliyor:

    "MEIKO TopClean M ile sadece
    zaman tasarrufu değil, daha da önemlisi
    maksimum hijyen ve güvenlik sağlıyoruz!"