İletişim
    The clean solution

    Tekrar kullanılabilir malzemelerle esnek bulaşık yıkama

    Meiko bulaşık yıkama teknolojisi kullanan iki firma örneği

    Çok kullanımlık kaplar bir Meiko makinesinde yıkanır

    Tek kullanımlık ürünler geçmişte kaldı. Plastik atık oluşumunu önlemek ve çevreyi korumak amacıyla, büyük etkinlik organizatörleri giderek daha sık bir şekilde tekrar kullanılabilir ürünler tercih ediyor ve tek kullanımlık plastikten kaçınıyor! Bu yazımız sizi, tekrar kullanılabilir ürün yönetimi için geçerli imkanlardan ve doğru bulaşık yıkama teknolojisinin bu alanda size nasıl yardımcı olabileceğinden haberdar ediyor.


    Plastik konusunda diğer bilgilere şu yazılarımızdan ulaşabilirsiniz:
    “Problem Plastikˮ size, plastik atıkların insanlar, hayvanlar ve çevre üzerinde yarattığı sonuçlarla birlikte, her bir köşesi plastikle dolmuş durumdaki dünyamızdan veriler ve gerçekler sunuyor
    “Plastik atıklardan böyle kaçınabilirsinizˮ yazımızda ise, günlük hayatta plastik atıklardan kaçınmak için dokuz ipucuna ulaşabilirsiniz


    Tek kullanımlık plastik AB'de yasaklanıyor

    Sabah işe giderken hızlı bir kahve keyfi: Bu, her gün binlerce insanın tadını çıkardığı bir lüks... Plastik atıklar veya çevrenin korunması bir yana: Bir trend olarak coffee-to-go, günlük hayatımızın önemli bir parçası... Yalnızca Berlin'de, saatte yaklaşık 20.000 tek kullanımlık bardak tezgahlardan servis ediliyor. Bu ise, yıllık olarak 170 milyonun üzerinde bardağa karşılık geliyor. Paris, Milano, Zürih ve Amsterdam gibi diğer metropollerde geçerli olan rakamlar da gayet benzer seviyelerde...

    Plastikten üretilmiş tek kullanımlık ürünlerin üretimim ve kullanımının azaltılması amacıyla, Avrupa Birliği (AB) yeni bir direktifi harekete geçirme kararı aldı. Buna göre, tamamen veya kısmen plastik veya strafordan üretilmiş ve tek veya kısa süreli kullanım için öngörülmüş olan belirli “tek kullanımlık plastik ürünlerˮ 2021'den itibaren artık satılamayacak. Kahve bardaklarının yanı sıra, plastik tabaklar ve çatal-bıçaklar, pipetler, balon tutma çubukları, kulak çubukları, strafor gıda ambalajları ve diğer birçok ürün bu listeye dahil edilmiş durumda.

    Tek kullanımlık plastik için sorunlu alternatifler

    Planlanan tek kullanımlık plastik yasağı, giderek daha çok sayıda alışılmadık malzemenin ve yeni yöntemin pazara katılmasına yol açıyor. Örneğin coffee-to go bardaklarının üretiminde kullanılan bambu, palmiye yaprağı, kamış posaları (şeker kamışı işleme sürecinde elde edilen bir ürün) veya mısır gibi yenilenebilir hammaddeler, tüketicilerin vicdanlarını rahatlatmaya yardımcı oluyor.

    Daha yakından baktığımızda ise, sözde ekoloji dostu olan bu alternatiflerin ciddi dezavantajlar getirdiğini görebiliyoruz. Bu malzemelerden biri olan bambudan üretilen bardaklar, genellikle melamin içeriyor. Bu sentetik reçine, bir yapıştırıcı olarak bitki liflerinin bir arada tutulmasını sağlıyor. Buradaki sorun: Bu reçine 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kaldığında, sağlığa zararlı ve kansere yol açtığından şüphelenilen formaldehid maddesini açığa çıkarıyor. Bunun dışında, bu bardakların geri dönüştürülmesi de mümkün değil.

    En temiz çözüm: Tek kullanımlık yerine tekrar kullanılabilir

    Peki ama, plastik atıklardan en verimli şekilde nasıl kaçınabiliriz? Bunun için, iki unsurun kombine edilmesi gerekiyor: Öncelikle, bunun mümkün olduğu her alanda, plastikten üretilmiş ürünlerden tutarlı bir şekilde kaçınmak durumundayız. İkinci olarak ise, kaçınamadığımız her durumda, plastik ürünleri olabildiğinde uzun bir süre boyunca tekrar değerlendirebilmemiz gerekiyor. Başka bir ifadeyle: Tek kullanımlık yerine tekrar kullanılabilir tercihler!

    cup&more (Almanya): Her tipte etkinlik için mobil bulaşık yıkama

    Bir yarı römorka entegre edilmiş Meiko M-iQ tırnaklı bulaşık makinesi
    Michael Andresen, yüklü miktarda bulaşığın yıkanması için mobil bir çözüm geliştirmiş: Kamyona monte edilmiş bir Meiko M-iQ

    “Cup&more – Andresen Mehrweglogistikˮ firmasının kurucusu olan Michael Andresen, sistemin nasıl işlediğini açıklıyor. Bad Segebergli yenilikçi iş adamı, bir yarı römorka entegre edilmiş durumdaki bir Meiko M-iQ endüstriyel bulaşık makinesiyle sunduğu “mobil temizleme ünitesiˮ çözümü ile yıllardır tüm Avrupa'yı dolaşıyor. Andresen'in ekibi dünyanın en büyük heavy metal festivallerinden biri olan Wacken Open Air'e bulaşık yıkama hizmeti sağlıyor.

    2006'da Stuttgart'taki Futbol Dünya Kupası sürecinde de, cup&more M-iQ ile yaklaşık 1,5 milyon tekrar kullanılabilir bardak yıkamış. Aynı şekilde, Dresden'deki Noel pazarında da bil milyon bardaklık bir hacme ulaşılmış.

    Bu iş modelinin bu denli başarılı olmasında, Andresen'in esnek çalışma anlayışının yanı sıra, sunduğu son derecede geniş hizmet kapsamı da önemli bir rol oynuyor. Buna göre, cup&more müşterileri tekrar kullanılabilir bardakları kiralayabiliyor veya dilerlerse üzerlerinde müşteriye özel baskı ile satın da alabiliyor. Ayrıca, yerinde sağlanan esnek yıkama hizmeti de sistemin bir parçası.

    Benzer olarak, Michael Andresen fırınlar ve kafeler gibi sabit konumlu müşteriler için de esnek bir çözüm sunuyor: Kullanılmış to-go bardaklar yerinden teslim alınıyor, bir yıkama merkezinde temizlenip tekrar bu konumlara dağıtılıyor. Bu devridaimin pürüzsüz bir şekilde işleyebilmesi için, şirket tarafından akıllı bir depozito sistemi için özel bir yazılım geliştirilmiş.

    CupStack (Hollanda): Bilinçli tekrar kullanılabilir ürün yönetimi

    Tekrar kullanılabilir ürün fikirleriyle hizmet veren bir diğer ekip ise, CupStack şirketinin kurucuları Mirza van Meerwijk, Gawein Hamers ve Jeffrey Hooi. Üç Hollandalı, sert plastik bardaklar için danışmanlıktan lojistiğe ve koordinasyona, temizliğe ve depolama hizmetlerine kadar, büyük etkinlik organizatörlere yönelik komple bir çözüm paketi sağlıyor. Bu girişimciler de aynı şekilde Meiko bulaşık yıkama teknolojisini tercih ediyor.

    Mirza van Meerwijk, M-iQ tırnaklı bulaşık makinesinin performansından fazlasıyla memnun: “Personel masraflarımızı yüzde 50 azaltmış durumdayız; zira M-iQ'ya ürünleri doğrudan yükleyebiliyor ve yarı otomatik olarak boşaltabiliyoruz.ˮ Bunun dışında, yıkama sonuçlarından (saatte yaklaşık 10.000 bardak kapasiteyle) ve yüksek kuruluk seviyesinden de övgüyle söz ediyor.

    Mirza von Meerwijk (solda) ve Gawein Hamers (sağda), CupStack ile Catering sektörüne yönelik yenilikçi tekrar kullanılabilir ürün çözümleri sunuyor.
    Mirza von Meerwijk (solda) ve Gawein Hamers (sağda), CupStack ile Catering sektörüne yönelik yenilikçi tekrar kullanılabilir ürün çözümleri sunuyor. Meiko M-iQ sayesinde saatte 10.000 adete kadar bardağın yıkanmasına mümkün kılınıyor.

    Belirleyici faktör: Doğru bulaşık yıkama teknolojisi

    Tekrar kullanılabilir bardaklar genellikle dayanıklı polipropilen malzemeden üretilmektedir. Her ne kadar bu da bir plastik türü olsa da, uzun kullanım ömrü sayesinde tek kullanımlık bardaklara göre çevre üzerindeki etkileri çok daha düşüktür. Bunun dışında, malzemenin tamamı geri dönüştürülebilmektedir. İyi işleyen bir tekrar kullanılabilir bardak sistemi için ön koşul, doğru bulaşık yıkama teknolojisidir. Optimal ve verimli bir kullanım için bardakların hızlı ve etkin bir şekilde yıkanmaları ve kurutulmaları gerekir. Bu da, yalnızca profesyonel bir bulaşık makinesi ve bulaşık için onaylanmış temizlik kimyasalları kombinasyonu ile elde edilebilir.

    Şimdiden tek kullanımlık sistemlerden tekrar kullanılabilir sistemlere geçiş yapın

    Dileyen herkes, çevrenin korunmasına katkıda bulunabilir. Alman Çevre Yardımı'nın (DUH) verilerine göre, yalnızca Almanya'da ve yalnızca coffee-to-go bardaklarının kullanılmaması sayesinde, yıllık olarak 31.000 ton daha az çöp oluşumu sağlanabiliyor. Dünya çapında bir tek kullanımlık bardak yasağı getirilmiş olması halinde, bu sayının ne kadar yükseleceğini hayal edebiliyor musunuz?