İletişim
    The clean solution

    Bakımevinde pandemi süreci

    Sürgülerin doğru temizliği hem sakinleri hem de bakım personelini korur

    Korona, rota ve norovirüsler, MRSA, ESBL, MRGN ve clostridioides difficile enfeksiyonları yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ciddi bir risk oluşturur. Huzur ve bakımevlerinde enfeksiyonlar nasıl önlenmeli ve pandemi sürecinde kriz yönetimi nasıl olmalı? Ayrıca sürgülerin ve hasta bakım malzemelerinin temizliği bu süreçte nasıl bir rol oynuyor?

    Yaşlılar özellikle risk altında

    Nüfusun başka hiçbir kesimi, yaşlılar kadar COVID-19 tehditi altında değil ve bakımevlerinde yaşayan yaşlı kişilerin özellikle ciddi bir risk altında olduğu kabul ediliyor. Alman Hastane Hijyeni Derneği (DGKH) tarafından huzur ve bakımevlerindeki COVID-19 hastalıklarının yönetimine ilişkin paylaşılan bir rapora göre, 'ölüm oranı yaşla birlikte katlanarak artıyor ve Çin verilerine göre 80 yaşın üzerindeki kişilerde %20'yi aşıyor'.

     

    Bakımevinde pandemi süreci: Neler yapılması gerekiyor

    Rapor Ursel Heudorf, Martin Exner (DGKH Başkanı), Peter Walger ve Christian Zinn tarafından yazılmış. Uzmanlar, huzur ve bakımevlerinde pandemi sürecindeki genel kriz yönetimi için hedef grup odaklı bir stratejiyi savunuyorlar. Bu strateji aşağıdaki altı maddeyi kapsıyor:

    1. Masrafları bakıma yönelik sigorta şirketleri tarafından bürokratik olmayan bir süreçle üstlenilecek yeterli sayıda personel
    2. Maske, önlük gibi yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman. Ayrıca tesislerin dezenfektan ihtiyaçları da merkezi bir dağıtım anlayışıyla güvence altına alınmalıdır
    3. Pandemi sorumlusu, koordinasyondan sorumlu doktor, ilgili alanlarda uzman personel ve hijyen görevlileri ile uyarlanmış organizasyon yapısı
    4. Testlerin stratejik kullanımı
    5. El hijyeni başta olmak üzere optimum hijyen önlemleri. Ayrıca deneyimli ve uzman hijyen personeli ve/veya Sağlık Bakanlığı personeli aracılığıyla iyi bir danışmanlık hizmetinin de sağlanması gerekiyor. Tüm huzurevlerinin hijyen konusunda 7/24 danışmanlık alabilmesi ve bir salgın durumunda yerinde hijyen desteği alabilmesi gerekiyor
    6. Aile: Ziyarete izin verilmeyen durumlarda sakinlerin sosyal izolasyonunu azaltmak için, elektronik iletişimin yanı sıra tesisteki koşullara bağlı olarak gerekli sosyal mesafe korunarak doğrudan iletişim olanakları sunulması

    „Buradaki işimizin mümkün olduğunca kişisel olmasını istiyoruz.“

    Miriam Arens, Köln'deki Johannes Nepomuk Bakımevi Müdürü

    Mikroplar: Yaşlılar için ciddi bir tehdit

    Huzur ve bakımevi sakinlerinin sağlığını tehdit eden tek patojen Koronavirüs değil. Norovirüs, rotavirüs, MRSA, ESBL, MRGN veya clostridioides difficile gibi mikroorganizmalar da yaşlı ve bağışıklığı zayıf insanlar üzerinde ciddi bir tehlike oluşturuyor. Robert Koch Enstitüsü'ne bağlı Hastane Hijyeni ve Enfeksiyon Önleme Komisyonu (KRINKO), bakımevlerinde enfeksiyonların önlenmesi için bir dizi tavsiyeler yayınladı.

    Burada tıbbi cihazların temizliğine geniş yer verilmiştir. Her ne kadar Tıbbi Cihazlar Yasası (MPG) ve Tıbbi Cihaz Kullanım Yönetmeliği bu malzemelerin düşük mikrop yükü ile veya steril olarak kullanılmaları gerektiğini şart koşsa da KRINKO sürgü, ördek gibi hasta bakım malzemeleri ve leğenler, duşlar ve küvetler için özel uyarılarda bulunuyor. Buna göre proses güvenliği, iş kolaylığı ve personelin korunması gibi nedenlerden dolayı hasta bakım malzemelerinin bir yıkama ve dezenfeksiyon cihazında temizlenmesi tercih edilmeli. Sonuçları doğrulanamadığı için manuel prosesler istenmiyor.

    Darülacezeler de dahil olmak üzere bazı bakım tesislerinin, çalışanlarının güvenliğine ve genel iş güvenliğine verdikleri önem, Köln'deki Johannes Nepomuk Bakımevi örneğinde açıkça görülüyor.

    Bu tesis Köln Caritas derneğine ait ve "sadece" on yataklı.

    Darülacezeyi 1988 yılındaki kuruluşundan bu yana yöneten Miriam Arens'e göre bu sayı, bu tip tesisler için ideal bir büyüklüğü temsil ediyor: "Buradaki işimizin mümkün olduğunca kişisel olmasını istiyoruz."

    „On yataklı bir tesise üç tane sürgü yıkama ve dezenfeksiyon makinesi kurulması kimilerine göre bir lüks olarak algılanabilir...“

    Detlef Silvers, Caritas Köln bünyesindeki “Yatılı Bakımˮ İş Kolu Müdürü

    On yataklı bir tesis için üç sürgü yıkama ve dezenfeksiyon makinesi

    Çalışmaları maksimum seviyede hastaların ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirmek, darülacezenin 1,1 milyon avroyu bulan renovasyon süreci kapsamında MEIKO'dan üç adet sürgü yıkama ve dezenfeksiyon makinesi ve ilgili aksesuarları satın alma kararına da neden olmuş.

    Detlef Silvers şöyle diyor: "On yataklı bir tesise üç tane sürgü yıkama ve dezenfeksiyon makinesi kurulması kimilerine göre bir lüks olarak algılanabilir."

    Caritas Köln bünyesindeki "Yatılı Bakım" İş Kolu Müdürü sözlerine şöyle devam ediyor: "On odamız üç farklı katta bulunuyor.

    Personelin kullanılmış sürgü veya lazımlıkla katlar ve merdivenler arasında koşturması ve belki tökezleyerek nahoş bir duruma yol açması kabul edilemez."

    "Ayrıca rakiplerine göre daha iyi yıkama sonuçları sağladığı ve darülacezenin sınırlı bütçesini göz önünde bulundurmamız gerektiği için kararımızı MEIKO cihazlardan yana kullandık. Caritas Köln tesislerindeki MEIKO makinelerin son derece düşük arıza ve onarım oranlarına baktığımızda, doğru kararı verdiğimizi görebiliyoruz!"

    "Vücut salgılarıyla uğraşmak, birçok klinik ve bakımevinde yeterince dikkat gösterilmeyen bir proses."

    Marcus Danner, MEIKO Medikal Teknoloji Teknik Satış Müdürü

    İnsan faktörü, hijyenin korunması için kritik öneme sahip

    "Hasta bakım malzemelerinin hijyenik temizliği, MEIKO olarak 90 yılı aşkın süredir uzmanlaştığımız alanlar arasında bulunuyor. İnsan faktörünün, hasta salgılarının bertarafı gibi, hijyen açısından kilit öneme sahip bir prosese başarılı bir şekilde entegre edilmesi, elbette ki bu sürecin en büyük zorluklarından biri. Bu zorluğu bilgi birikimimiz ve müşterimizle kurduğumuz yakın diyalog ile aşıyoruz."

    Hijyen uzmanı MEIKO'nun Medikal Teknoloji Teknik Satış Müdürü sadece iş güvenliğini değil, aynı zamanda hastaların ve bakımevi sakinlerinin de sağlığını ön planda tutuyor: “Vücut salgılarıyla uğraşmak, birçok klinik ve bakımevinde yeterince dikkat gösterilmeyen bir proses.

    MEIKO, bu prosesi hastanın yatağından yıkama ve dezenfeksiyon cihazına kadar üstleniyor. Bu süreci eksiksiz olarak tanımladık ve makinelerimizin kullanım unsurlarında da aynı gayreti gösteriyoruz. Dolayısıyla cihazın tasarımında son derece dikkatli davrandık ve uluslararası uzmanlar tarafından da onay aldık."


    Hijyen döngüsü: Güvenlik sağlayan bir proses

    Hijyen döngüsü küçük ve büyük olarak ikiye ayrılır. Yazımızın devamında detaylı olarak anlatılmaktadır ve istenirse grafik olarak indirilebilir. 

    Hasta odalarında kontamine gereçler ve kapların yanı sıra sürgü, ördek, lazımlık ve leğen gibi kullanılmış ve kontamine olan hasta bakım malzemeleri oluşur. Bu malzemeler dezenfeksiyon için temizlik odasının kirli tarafına götürülür ve burada bir dezenfeksiyon çözeltisine daldırılır. Gereçler ve malzemeler tek tek sepete yerleştirilir, ardından temizlenir, dezenfekte edilir ve kurutulur. Hasta bakım malzemeleri de yıkama ve dezenfeksiyon makinesinin içinde boşaltılır, dezenfekte edilir ve kurutulur; tüm adımlar kapalı bir proses olarak gerçekleşir.

    Bazı malzemeler sterilize edilmeleri gerektiği için kullanıma hazırlama merkezine veya merkezi sterilizasyona yönlendirilir. Toplanan tüm kaplar, gereçler vb. malzemeler kirli ve temiz tarafa ayrılmış bir odada temizlenir, tekrar kullanıma hazırlanır ve sterilize edilir. Son adım olarak dezenfekte edilen hasta bakım malzemeleri ve sterilize edilen gereçler temizlik odasının temiz tarafına alınır ve servislerde kullanılana kadar burada depolanır.

      Küçük hijyen döngüsünde akış şu şekildedir:

      1. Kontamine malzemelerin temizlik odasının kirli tarafına taşınması
      2. Temizlenen ve dezenfekte edilen malzemelerin ara depolaması
      3. Dezenfekte/sterilize edilen malzemelerin hasta odasına/tekrar kullanıma taşınması

      Büyük hijyen döngüsü şu ilave aşamaları içerir:

      1. Temizlenen ve dezenfekte edilen malzemelerin merkezi sterilizasyon birimine/kullanıma hazırlama merkezine aktarımı
      2. Temizlenen ve dezenfekte edilen malzemelerin bakım servislerine/ara depolamaya taşınması

      Grafik: Küçük ve büyük hijyen döngüsü