İletişim
    The clean solution

    Çok yönlü şarap kadehi

    Şarabın ideal şekilde gelişmesi için kadeh nasıl olmalıdır?

    Şarap tutkunuz olduğunu ve bu tutkunuzu olabildiğince çok insanla paylaşmak istediğinizi hayal edin. İyi kalite birçok şarap biliyorsunuz ve her gün bir yenisini keşfediyorsunuz. Öte yandan kullandığınız kadehler uygun olmadığı için hissettiğiniz coşku giderek azalıyor.

    Şarap degüstatörü René Gabriel de on yıl önce böyle hissetmiş. Hem beklentilerini karşılayan, hem de çok yönlü kullanabileceği bir kadeh bulamamış ve en nihayetinde bir kadeh tasarlamış: Çok yönlü Gabriel kadehi!

    Gabriel'e göre, ideal bir kadehin şarabın aromasını, katmanlarını ve gövdesini desteklemesi ve ortaya çıkarması gerekiyor. Buradan yola çıkarak etraflıca düşünmeye başlamış, çizimler yapmış ve profesyonel kadeh tasarımcıları ile görüşmüş. Sonuç olarak tüm şarap çeşitleri için aynı keyfi vadeden, orta boy, şık bir şarap kadehi ortaya çıkmış.

    "Kadehlerle dolu bir dolap yerine şarap dolu bir mahzeni tercih ederim."

    René Gabriel, Gabriel kadehin yaratıcısı


    Tüm şarap çeşitleri için uygun

    Şarap tutkunu iş adamı, “kadehlerle dolu bir dolap yerine şarap dolu bir mahzenˮ mottosuyla çok yönlü bir kadeh geliştirmiş. Bu çözüm ile sadece kırmızı ve beyaz şarap değil, aynı zamanda köpüklü ve tatlı şarap çeşitlerini de içmek mümkün.

    Gabriel-Glas Genel Müdürü Alfred Herlbauer, kadehin çok yönlü kullanımını şöyle anlatıyor: “Tüm aromatik içki çeşitleri için uygun bir ürün.ˮ Viski, konyak, bira ve özellikle de şampanyanın ideal şekilde gelişmesini sağlıyor.

    Peki ama tüm şarapların güçlü yönlerini ön plana çıkarabilen bu kadeh bu dengeyi nasıl sağlıyor? Bunun sırrı, kadehin gövdesinde gizli.

    Gabriel kadehinde gövdenin en alt kısmı hafifçe dışarı doğru kavisli V formuna sahiptir. Kadehe doldurulan az miktarda şarap dahi, maksimum havalandırma yüzeyi sunarak şarabın ideal seviyede “nefes almasınıˮ sağlıyor.

    Ayrıca kadehin genişliği de önemli bir unsur. Gövdenin en geniş yeri 95 milimetre çapında ve bu sayede kadehte dekantasyon sağlıyor. Bu da çabuk dağılan “hızlıˮ kokuların yayılmasını ve güçlü yapıdaki “yavaşˮ aromaların gelişmesini destekliyor. Aynı şekilde yükseklik de önemli bir rol oynuyor! Gövdenin en geniş yerinden kadehin ağzına mesafe 90 milimetre ile tam olması gereken ölçüde. Böylece içim esnasında tüm aromalar yoğunluklarıyla ve kompleks yapılarıyla burun tarafından algılanabiliyor.

    Kadehin 66 milimetrelik ağzı da, aromaları bloke etmeyecek kadar büyük ve dışarıya dağılmalarını önleyecek kadar küçük biçimde tasarlanmış. Ağızdan en geniş yerine kadar konik bir formda olan gövdesiyle, kadehin içine yayılan aromalar adeta bir huniden geçer gibi burun deliklerine ulaşıyor.

    "Orta kalite bir şarabı ideal bir kadehle içmeyi birinci sınıf bir şarabı kötü bir kadehle içmeye tercih ederim."

    Alfred Herlbauer, Gabriel-Glas GmbH Genel Müdürü


    Zarif tasarım için doğru bakım

    Gabriel kadehler hem ağızla hem de makineyle üflenmiş çeşitlerde mevcut. Her ikisi de kurşun içermeyen, modern teknolojiyle üretilen kristal kadehlerdir. Makineyle üflenmiş model StandArt'ın ağırlığı 150 gram iken, ağızla üflenmiş olan Gold Edition ise sadece 90 gram. Böylesine hassas bir ürünün uzun ömürlü olması için bakımının nasıl olması gerektiğini Alfred Herlbauer şöyle anlatıyor: "Kadehin bulaşık makinesinde ve ideal olarak ters ozmoz sistemli bir Meiko bulaşık makinesinde yıkanması en doğru tercih olacaktır. Böylece yıkamadan sonra elle parlatmaya gerek kalmadan tertemiz olacaklardır."

    İnce cidarlı kadehlerin bulaşık makinesinde yıkanması, elde yıkamaya göre çok daha iyi bir opsiyondur. Plastik bir sepet, yıkama esnasında kadehleri çepeçevre korur. Separatörsüz metal bir sepette ise, düşerek veya birbirlerine çarparak kırılmaları son derece kolaydır. Temizlik kimyasalı olarak kesinlikle tablet tipi ürünler kullanılmamalıdır. Bunlar, güçlü yağ çözücü yapıları sebebiyle fazlasıyla agresiftir. İçerdikleri maddeler yüzeyleri aşındırır, cam ve porselen malzemelere zarar verir. Ayrıca kadehler tercihen açık bir rafta depolanmalıdır. Kapalı vitrinler kadeh yüzeylerinde nem oluşumuna ve vitrindeki kokuların kadehlere sinmesine neden olur.

    "Kötü bir kadeh, bir şarabın sunduğu zenginliği kavrayamayacak yapıdadır. Oysa bir şarapta birçok aroma mevcuttur."

    René Gabriel


    Flüt kadehe karşı çok yönlü kadeh

    Şampanya da içilebilecek çok yönlü bir kadeh

    Gabriel kadehi, şampanya için de son derece uygun bir tasarıma sahip. Tabanında köpük noktası bulunan bir flüt kadeh, karbondioksitin hızlıca yukarı yükselmesini sağlıyor. Bu, görsel olarak da izlemesi keyif veren bir görüntü. Öte yandan tat olarak karbondioksit ilk etapta çok ön plana çıkar ve içkinin “canlıˮ kısmı kısa süre içinde havaya karıştıktan sonra geriye sıkıcı ve sönük bir tat kalır.

     

    Köpük noktası:

    Bir şampanya ya da sekt kadehinin tabanında bulunan ve karbondioksitin yükselmesini sağlayan pürüzlendirilmiş nokta.


    Gabriel kadehin sırrı:

    1. Geniş gövde tabanı sayesinde aromalar kolayca burna ulaşır.
    2. Şarap ile burun arasındaki mesafe içim esnasında idealdir.
    3. Kadeh ağzının genişliği, aromaları hassas miktarlarda açığa çıkaracak şekilde belirlenmiştir.

    Şarap tadımları: Az ama öz

    Çok yönlü kadehler, düz bir tabana sahip olmaları ve az miktarda şarapla geniş bir yüzey sağlamaları sebebiyle, şarap üreticileri tarafından şarap tadımları için özellikle tercih ediliyor. Ağızla kadeh arasındaki mesafe de, tadım için ideal. Kadehin ağız kısmı bir gül ile karşılaştırılabilir: Yarı açıkken kokusunu salar ancak tamamen açık veya kapalıyken koku vermez.

    Şarap üreticileri, normalde aromalarının yayılması için daha büyük kadehler gerektiren Burgunder şarapları da dahil olmak üzere, tüm şarap çeşitlerini Gabriel kadehlerle sunabiliyorlar. Birinci sınıf gastronomi işletmeleri ve özel müşteriler de bu kadehin kalitesine ve çok yönlü kullanımına fazlasıyla ikna olmuş görünüyorlar. 40'tan fazla ülkede satılan ürün, şirkete her yıl bir milyon avro ciro sağlıyor. Ürünün bu kadar kısa süre içerisinde pazardaki başarısı göz ardı edilemez ve hedefe emin adımlarla ilerlediğini doğrular nitelikte!