İletişim
    The clean solution

    Dünya Turizm Günü

    Yaşasın seyahat

    Seyahat kültürü, sırt çantalı gezginlikten her şey dahil otellere, karayolu gezilerinden kruvaziyer turizmine kadar uzanan pek çok farklı çehreye sahiptir. Ve hiçbir zaman böylesine popüler olmamıştır. Bunun nedenleri, bir yandan, dinlenceye ve yeni şeyler keşfetmeye verilen değerin her geçen gün daha da artması ve diğer yandan, günümüzün entegre dünyasında her gün bir yenisi sunulan olanakların ve özel tekliflerin zengin çeşitliliği olarak özetlenebilir.

    Seyahat ve turizm sektörü, dünyanın en büyük sektörleri arasında yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, "petrol, gıda ve otomotiv sektörlerinin önüne geçmiştir". Bu nedenle, böylesine büyük öneme sahip bir küresel sektöre, tamamen kendine özel bir uluslararası etkinlik tahsis edilmiş olması hiç de şaşırtıcı değil: Dünya Turizm Günü.

    Popüler bir seyahat destinasyonu: Deniz
    Dünyayı gezme arzusu, her geçen yıl daha da artıyor

    Dünya Turizm Günü'nün tarihçesi

    Dünya Turizm Günü, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından 1980'de lanse edilmesinden beri, her yıl 27 Eylül'de kutlanıyor. Bu tarih, 1970'te UNWTO'nun statüsünün onaylandığı gün olmasına atfen tercih edilmiş. Dünya Turizm Günü'nün odağında, turizmin ifade ettiği anlam ve dünya çapında sosyal, kültürel, politik ve ekonomik değerler üzerindeki etkisi yer alıyor. Geleneksel olarak, Dünya Turizm Günü için her yıl yeni bir ev sahibi ülke ve yeni bir motto belirleniyor. 2018 Dünya Turizm Günü, "Dijital Dönüşüm" mottosu altında geçekleştirildi ve bu bağlamda etkinliğin odağı, dijital teknolojilerin turizm ile etkileşimi oldu.

     

    Dünyanın en gözde seyahat destinasyonları

    Gezegenimiz, pek çok sayıda harika, hâlâ kısmen keşfedilmemiş yerler sunuyor. 2018'de bu yerlerden hangisi en çok turisti kendine çekti? Hangi ülkeler, en yüksek sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yaptı? 2018 yılında dünyadaki en gözde seyahat destinasyonları çok da şaşırtıcı olmayabilir ancak sıralamaları için aynı şey söylenemeyebilir.

    Her zaman bir şeylerin harekete geçtiği bir şehir: Paris
    Tüm seyahat destinasyonları arasında dünya şampiyonu: Fransa

    Fransa

    Dünyanın en gözde seyahat destinasyonu

    Fransa, orta çağ dokusunu koruyan kentleri, dağ köyleri, enfes Atlantik ve Akdeniz plajları ile dünyanın her yerinden turistleri cezbediyor. 2018 yılında yapılan yaklaşık 93,6 milyon ziyaret, bu Batı Avrupa ülkesini, seyahat destinasyonları sıralamasında şampiyonluğa taşıdı.

    İspanya

    Dünyanın en gözde 2. seyahat destinasyonu

    2018'de yaklaşık 82,6 milyon turistik ziyaretçi le İspanya, tüm dünyada en gözde seyahat destinasyonları sıralamasında ikinciliği yakaladı. Bir zamanlar kolonileriyle dünya çapında bir süper güç olan İspanya günümüzde, aile tatilleri için bir cennet sunmasının yanı sıra parti tutkunları için de çekici bir toplanma noktası olarak, kültürü ve mimarisi ile heyecan veren bir ülke ambiyansında turistleri kendine çekiyor.

    Tipik İspanyol Mezesi: Tapas
    Hem yerleşiklerin hem de turistlerin gözdesi: Tapas
    Hunts Mesa, ABD
    ABD'nin güneybatısında bulunan Monument vadisindeki kaya formasyonları

    ABD

    Dünyanın en gözde seyahat destinasyonları sıralamasında üçüncü

    Dünya çapında çekici bir seyahat destinasyonu olan ABD, sıralamada Fransa ve İspanya'yı yakından izliyor. 2018'de ülkeyi ziyaret eden 82,2 milyon uluslararası turist, bu yüksek popülariteyi sayısal olarak ifade ediyor. Amerikalılar, turizm harcamaları bakımından lider konumdalar. Bu, 2017 yılında yapılan araştırmalar sonucunda bir kez daha kanıtlandı.

    Bu arada, Pasifik Okyanusunun ortasında bulunan ada ülkesi Tuvalu, yıllık yalnızca 2.000 civarında ziyaretçi ile uluslararası turizm sıralamasının sonunda yer alıyor.

     

    Dünya çapında turist trafiğinin gelişimi

    İnsanoğlu ilk çağlardan beri dünyada seyahat ediyor. Bir zamanlar, yeni seyahat destinasyonlarını bulanlar denizciler ve kaşifler idi. Günümüzde ise, dünyanın her bir köşesinin turist akınına uğradığını söyleyebiliriz. Çeşitli tur operatörlerinin veya yerleşiklerin sunduğu cazip tekliflerin de buna katkısı büyüktür: Örneğin Airbnb platformu şu anda, 191 ülkede 5 milyonun üzerinde konaklama yeri sunmaktadır.

    Başka bir deyişle, eğer seyahat geçmişte bir ayrıcalık olmuş olsa bile, günümüzde standart bir yaşam deneyimi halini almıştır. Daha önce hiç olmadığı kadar çok seyahat ediyoruz. İstatistikler, turizm sektörünün son on yıllık dönemlerde devasa büyüme oranları sergilediğini gösteriyor. UNWTO verilerine göre 2017 yılında gezegenimizde 1,3 milyardan fazla yurtdışı ziyareti yapılmış – oysa 1950 yılında bu yalnızca 20 milyon civarında idi.

    Tatil söz konusu olduğunda, uçaklar ve otomobiller en çok tercih edilen ulaşım araçları olarak öne çıkıyor. Dünya havacılık örgütlerinin kayıtlarına göre, 2017'de yaklaşık 42 milyon uçuş gerçekleştirilmiş. 2018 yılı için, havayolu ulaşımını tercih eden yolcuların 590 milyar USD ciro sağladığı tahmin ediliyor.

    Herkesin yararına: Gelişmekte olan ülkelere tatil seyahati

    Gelişmekte olan ülkeleri, sırf gayet müsait oldukları için, bir turist destinasyonu olarak değerlendirmek doğru bir yaklaşım mıdır? Bu yaklaşımın tutarlılığı, araştırma kurumları da dahil, birçok çevrede üzerinde sıkça tartışılan bir konudur. Yapılan çalışmalar, gelişmekte olan bir ülkeye seyahat etmenin, yerel gelişime gerçekten de fayda sağladığını göstermektedir.

    Turistler her yıl, dünyadaki yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca Avro harcıyor. İktisadi açıdan bakıldığında, seyahat ettikleri ülkenin ekonomik gücüne önemli ölçüde katkı sağladıkları söylenebilir. Ve bu, turistleri, iktisadi anlamda itici bir güç haline getiriyor.

    Çünkü yerleşikler yalnızca, yeni iş sahalarından değil, eğer turistler için taşıdığı önem anlaşılmış ise, iyileştirilmiş altyapı olanaklarından da yararlanabiliyor. Aynısı, yerel gıda üretimi ve elbette, tüm dünyadan gelen turistlere tatil hatırası niteliği taşıyan hediyelik eşya olarak sunabilecekleri geleneksel el sanatları için de geçerli.

    Darüber hinaus stärkt Tourismus das lokale Umweltbewusstsein in Entwicklungsländern und finanziert den Umwelt- und Artenschutz. Durch die Gründung von Naturparks, werden Wildtiere und deren natürlicher Lebensraum langfristig geschützt.

    Gelecekte de gönül rahatlığıyla seyahat etmeyi sürdürebileceksiniz

    Açıkça belirtmek isteriz ki: Eğer seyahat etmeyi seviyorsanız, bunu gelecekte gönlünüz çok daha rahat olacak biçimde yapabileceksiniz çünkü turizm, daha "yeşil" bir sektör olma yolunda ilerliyor. Her geçen gün artan sayıda otel ve tatil kompleksi, çevrenin korunmasını desteklemek için, sürdürülebilir ve kaynakları verimli kullanan teknolojilere yatırım yapıyor.

     

    Bir sonraki seyahat destinasyonunuzu mu planlıyordunuz? Öyleyse, bu sürdürülebilir otel konseptlerini dikkatinize sunmak isteriz:

    İster lüks, ister şehir ya da ister tatil beldesi oteli olsun, her tesiste, küçük değişiklikler büyük bir fark yaratabilir. Sürdürülebilirlik, var olan şirket yapılarına adım adım entegre edilebilir. Sürdürülebilir seyahat olgusuna odaklanan bu üç otel, ziyaretçilerine çevre dostu bir tatil keyfi sunuyor.