İletişim
    The clean solution

    Portekiz mutfağının Çin'deki yükselişi

    Popüler restoran hiç olmadığı kadar başarılı

    İki aylık zorunlu bir aradan sonra her şey tekrar yoluna girmiş gibi görünüyor. Shanxi eyaletinin Xi`an şehrindeki St. Louis Portekiz Restoranı, batı mutfağından lezzetler sunuyor. Bu yazımızda, Servis ve Karşılama Müdürü'nün karantina dönemini nasıl deneyimlediğini ve ekibiyle beraber nasıl başarılı bir dönüş gerçekleştirdiğini okuyabilirsiniz.

    Her şeyin durduğu bir karantina süreci

    Normalde Portekiz usulü kızartılmış sosis, Fransız usulü fırında salyangoz, Portekiz usulü fırında tavuk ve Avustralya usulü Wagyu bonfile servisi yapılan bu mekanda, işler iki ay boyunca tamamen durmuş. Shanxi eyaletinin Xi`an şehrindeki St. Louis Portekiz Restoranı, COVID-19 tedbirleri nedeniyle 2020 Şubat ayının başından Mart sonuna kadar kapalı kalmış. 20 yıllık bir tarihe sahip restoran, Portekiz lezzetleri başta olmak üzere batı mutfağı yemekleri sunuyor. Bu iki aylık dönem boyunca mutfak hiç çalışmamış, 90 kişilik mekan boş kalmış ve personel evlerinden çıkamamış.

    Yemek satışı ve ciro yapılmayan bir dönem... Bu zor duruma rağmen St. Louis Portekiz Restoranı'nın Servis ve Karşılama Müdürü Kevin (Liu Xiao Liang 刘小亮) her zaman pozitif kalmayı başarmış. Çin halkının genel olarak harcamalarında tasarruflu oldukları söylenir. Bu, Kevin'e arkasına yaslanıp zorunlu tatil sırasında ailesiyle evinde rahat bir vakit geçirme imkanı tanımış. Personelden bir kişi ayda iki kez restorana gidip ekipmanları kontrol etmiş. Elektrik var mı? Musluklar çalışıyor mu? Bulaşık makinesi ne durumda? Kısacası her şeyin iyi durumda olduğundan  emin olmak istemiş.

    Yeniden açılış için süreçlerin ve ekipmanların hazırlanması

    Nisan ayı itibariyle ülkedeki gastronomi endüstrisi tekrar faaliyete başlamış. St. Louis'de, gıdaların ve yemeklerin mümkün olan en hijyenik şekilde hazırlanması için katı kurallar konulmuş. Misafirler restorana gelmeden, yüzeyler ve ekipmanlar günlük olarak dezenfekte ediliyor. Misafirler geldiğinde, sağlık incelemesinden geçiriliyorlar. Ateşleri ölçülüyor ve mevcut sağlık durumları bir "sağlık kodu" aracılığıyla kontrol ediliyor. Bu kod, kişinin sağlık durumunun sınıflandırılması için kullanılıyor: Yeşil koda sahip müşteriler sağlıklı kabul edilerek restorana alınıyor. Risk taşıdığı düşünülen sarı koda sahip müşterilerin ise girişlerine izin verilmiyor. Son olarak kırmızı kod ise, yüksek bulaşma riskini ifade ediyor.

    Günümüzde restoran ziyaretlerinde misafirlerin en büyük önceliği hijyen ve temizlik. Peki St. Louis gerekli hijyen tedbirlerinin alındığını ve uygulandığını nasıl kanıtlıyor? Öncelikle kullanılan tüm gıdalarda garantili kalite ve güvenlik sağlanıyor. Ayrıca bulaşıklar en yüksek seviyede temizliği garanti eden Meiko bulaşık makinesi ile yıkanıyor. Meiko bulaşık makinelerinin koronavirüsü etkin bir şekilde yok ettiği yapılan çalışmalarla kanıtlandı. Restoranın girişine asılmış bir poster, müşterileri bu yönde bilgilendirerek kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor.

    “En yüksek seviyede temizlik garanti ettiği için bulaşıklarımızı Meiko bulaşık makinesi ile yıkıyoruz.

    Mr. Liu, Xi`an'daki St. Louis Portekiz Restoranı, Çin

    Hiç olmadığı kadar güçlü bir geri dönüş

    Restoran, 20 yıllık tarihinde daha önce hiç bu kadar zorlu bir dönem yaşamamış. Karantina boyunca paket servise ciddi bir talep olmuş. Ama St. Louis Portekiz Restoranı paket servis hizmeti vermek istememiş, çünkü yemeklerini sadece en yüksek kalitede sunmak istiyorlar: Restoranın atmosferini yansıtan şık bir masada, taze hazırlanmış olarak ve zarif bir tabakta. Yaşanan bu ciro kaybına rağmen St. Louis ekibi geleceğe olumlu bakmayı sürdürüyor. Düzenli müşterilerin birçoğu tekrar gelmeye başlamış. Restoran bir süre kapalı kalmış olsa da unutulmamış. Aksine eskisinden daha fazla değer görüyor.

    Pandemi döneminin öğrettiği en önemli derslerden birisi de her şeyin bir zamanı olduğu. Her şeyi yavaştan aldığınız bir zaman, kendinizi geliştirdiğiniz bir zaman ve eskisinden daha başarılı bir dönüş yaptığınız bir zaman. St. Louis Portekiz Restoranı'na tekrar hoşgeldiniz: “Bom apetite“!