İletişim
    The clean solution

    Çöp oluşumunu önleyin

    Tek kullanımlık bardaklardan daha çevre dostu bir çözüm olarak tekrar kullanılabilir bardaklar

    Cup&more

    Milyarlarca tek kullanımlık bardak, dünya çapında şehirleri kirletmekte ve kaynakların boş yere harcanmasına neden olmaktadır. Bu noktada, son müşteriler için yeterli sayıda tekrar kullanılabilir çözüm sunulmamaktadır. Öte yandan, bu sıkıntı giderek daha fazla şehirde çözüm tedarikçileri tarafından dile getiriliyor.

    Daha önce popüler olarak "coffee-to-go" çözümler giderek "no-go" bir hal alıyor.

    Tüketiciler çöp oluşumunu önleme konusuna daha hassas yaklaşıyor. Almanya'da yıllık olarak üç milyar gibi inanılmaz bir seviyeye ulaşan tek kullanımlık bardak sayısı göz önünde bulundurulduğunda, Michael Andresen de mevcut baskıların değişimi kaçınılmaz kıldığı konusunda hemfikir: "Gelecek yıl esnasında, coffee-to-go alanında tekrar kullanılabilir bardaklara yönelik talebin ve sunulan arzın örtüşeceğine şahit olacağız. Tekrar kullanılabilir çözümler gerçek manada geliştirildiğinde, tüketicilerin de bunlara yönelmesi kaçınılmaz olacak.“

    Alman "cup&more - Andresen, Mehrweglogistik" firmasının kurucusu ve sahibi, öngörülerinden fazlasıyla emin. Yiyecek-dışı catering sektöründe tekrar kullanılabilir ürün lojistiği için hizmet sağlayan bir uzman olarak portföyünde, diğer birçok faaliyetin yanı sıra, Stuttgart'taki Dünya Kupası etkinliğinde 1,5 milyon tekrar kullanılabilir bardağın yıkanması da yer alıyor. Andresen ayrıca, fırıncılar için tekrar kullanılabilir çözümlere yönelik bir konseptin tanıtımını yapmış durumda.

    Foto Michael Andresen
    Michael Andresen, Photo: Guido Karp

    Fırınlar için iki çözüm bileşeni

    Konsept, iki farklı yaklaşıma sahip: Fırınlar müşterilerine depozitolu bir bardak teklif edebilir veya "en sevdikleri bardağı" onlara satabilir. Michael Andresen; "Elbette, bir kahve bardağını doldurulmak üzere teslim ederken müşterinin aklında hijyen konusunda soru işaretleri olduğunun farkındayım" şeklinde vurguluyor. Öte yandan, bu şüphelerin giderilmesi mümkün. Bardakların fırın tezgahında doldurulmasına izin veriliyor.

    Michael Andresen uzunca bir zamandır, depozitonun eşitlenmesi, değişim, merkezi temizlik vb. sorulara cevaplar bulmuş ve uygulanabilir çözümler geliştirmeye odaklanmış. "Konuyla ilgilenen fırınlara tekrar kullanım sistemleri, satış noktasında danışmanlık ve refakat hizmetleri ve merkezi depozito hesaplaması için bir kontrol sisteminin yanı sıra, mevcut fikir havuzumuzla ve uzmanlık bilgilerimizle destek sağlıyoruz." Şirketin 2017 yılında sürdürülebilirlik alanında bir ödüle aday gösterilmesi, kendisi ve ekibinin bu konudaki yetkinliğine bir ispat teşkil ediyor.

    Freiburg bardağı

    Bu esnada, cup&more yerel idarelerle de iletişimini sürdürüyor: "Çoğu zaman, süreçleri harekete geçiren kuvvet, atık yönetim endüstrisinden geliyor. Atılan bardakların toplanması ve bertarafı ciddi bir mali yük anlamına geliyor." Freiburg şehri örneğinde olduğu gibi, bazı yerel idareler kendi özel bardaklarını kullanıma sunmuş durumdalar. Bu şehirde, isteyen herkes kendi "Freiburg bardağını" temin edebiliyor. Depozitolu kahve bardağının harekete geçirilmesinin dört ay sonrasında, atık yönetim endüstrisi ile Freiburg Şehir Temizlik Ekibi, şehir yönetimiyle birlikte pozitif bir bilançoya ulaşmış: Eylül 2018 itibariyle şehirde 27.000 bardak dolaşıma girmiş durumdaydı. Başlangıçta 14 olan katılımcı kafe ve fırın şubesi sayısı, geçen zaman içerisinde 112 kafe, fırın ve dondurmacı işletmesine yükseldi.

    Kahve gastronomisinin temsilcileri, deneyimlerini değiş tokuş ettikleri bir fırsat vesilesiyle, Freiburg bardağının ekolojik etkisinin birçok "to-go müşteriye" ulaştığını doğruladı. Bununla birlikte, tezgah personelinin kahve alan müşterileriyle kurduğu hedefli iletişimin de sürece kritik bir katkıda bulunduğu anlaşılıyor. Michael Andresen de bu faktörün önemine katılıyor: "Süreç personel tarafından olabildiğince pürüzsüz ve basit yürütülmediği sürece, bir tekrar kullanım sisteminin istendiği gibi işlemesi mümkün olmayacaktır." Öte yandan, Andresen aynı zamanda oldukça iyimser: "Birkaç yıl içerisinde, şehirde elinde tek kullanımlık bir bardakla dolaşan insanlar, böyle bir görünüm vermekten utanç duyuyor olacaklar."

    Sayılar, veriler, somut gerçekler

    Almanya'da yıllık olarak 2,8 milyar tek kullanımlık bardak kullanılıyor ve atılıyor. Bu, saatte 320.000 bardağa karşılık geliyor. Böylece, tek kullanımlık bardaklar her yıl 40.000 ton çöp oluşmasına neden oluyor; yalnızca Almanya'da! Sorumsuzca etrafa atılan tek kullanımlık bardaklar, Alman şehirlerindeki yüzey ve alan kirliliğinin yüzde 6 ila 17'sini oluşturuyor.

    "Hızlı kahve keyfi", bunun dışında ayrıca tek bir yıl esnasında, bardakların üretiminde kullanılan 29 ton kağıt için 1,5 milyar litre su ve 43.000 ağacı (64.000 ton kereste) bulan bir kaynak kullanımına yol açıyor. Yalnızca başkent Berlin'de, her yıl 170 milyon adet coffee-to-go bardağı tüketiliyor. Bunların üretimi için harcanan enerji, 6.100 eve bir yıl boyunca elektrik verilmesi için kullanılabilir ve 87 milyon litre suyun tasarruf edilmesini sağlayabilirdi.

    Birlikte getirilen coffee-to-go bardaklarının tekrar doldurulmasında hijyen boyutu

    Perakende ve gastronomi sektöründe birlikte getirilen tekrar kullanılabilir bardakların coffee-to-go tedarikçileri tarafından hijyenik açıdan kusursuz olarak doldurulmasına yönelik tavsiyeler:

    1. Yetkili gıda güvenliği makamından bu konuda danışmanlık alın.
    2. Birlikte getirilen bardakları temizlik ve yabancı maddeler bakımından görsel olarak inceleyin. Kapakların müşteriler tarafından çıkarılması ve onlarda kalması gerekir.
    3. Yalnızca boş bardakları doldurun.
    4. Olası kirlenmeler durumunda, birlikte getirilen bardakları sıcak su, sıcak buhar ve uygun bir temizlik kimyasalı aracılığıyla dezenfekte edin.
    5. Tekrar kullanılabilir bardak satışı yapmak (ve böylece işletmenizde kişisel bardak kullanımını teşvik etmek) istiyorsanız, tercihen pürüzsüz, temizlemesi kolay malzemelerden üretilmiş yüzeylere sahip bardaklar sunun (örneğin paslanmaz çelik, porselen, cam, emaye).
    6. Kahve makinalarının ayarını, bardaklar doldurma musluğuna temas etmeyecek şekilde yapın. Tekrar kullanılabilir bardaklara diğer sürahileri veya mutfak gereçlerini temas ettirmeyin.
    7. Birlikte getirilen bardakların depolama alanlarının düzenli olarak temizlenmesini ve dezenfekte edilmesini güvence altına alın.
    8.  İdeal olarak, depolama alanlarını işletmenizin hijyen alanının dışarısında konumlandırın. Bardakların satış tezgahının kontuarına veya self servis bölümüne konumlandırılması mümkündür.
    9. Bardağın kontuarın arkasında doldurulmasına izin verilmemesi halinde, her bir kullanım sonrasında temizlenmesi gereken özel bir aktarım konteyneri kullanılması tavsiye edilir.
    10.  Birlikte getirilen bardakların bir bardak tutucu yardımıyla doldurulması, bardakla doğrudan temas önleneceği için daha hijyenik bir doldurma sürecini mümkün kılar.
    11.  Tıpkı ödeme sonrasında olduğu gibi, birlikte getirilen bardak doldurulduktan sonra da ellerin yıkanması gerekir.
    12.  Birlikte getirilen tekrar kullanılabilir bardakların hijyenik açıdan kusursuz olarak doldurulması, personele verilen eğitimin düzenli bir parçası olmalıdır.
    13.  Hijyenik açıdan kusursuz elleçlemenin yetkili makamlara karşı bir ispatı olarak, birlikte getirilen tekrar kullanılabilir bardakların doldurulmasına yönelik iş akışını belgelendirin.