İletişim
    The clean solution

    Gıda ve mutfak atıklarını akıllıca değerlendirin

    Gıda maddeleri, çöpe atılamayacak kadar değerlidir

    Her yıl dünya çapında üretilen gıdaların üçte biri israf edilmektedir. Bu makalede, değerli gıda atıklarının gastronomi işletmeleri tarafından nasıl değerlendirilebileceğine dair ipuçları bulacaksınız.

    Gıda maddeleri, kolayca çöpe atılıp çürümeye terkedilemeyecek kadar değerlidir. Kullanılmayan gıda maddelerinin enerji içeriği hayli yüksektir ve dolayısıyla değerlendirilmeleri gerekir. Gıda maddelerinin israfı sadece ekolojik veya etik açıdan yanlış olmakla kalmaz, aynı zamanda ekonomik olarak da mantık dışı bir durumdur. Çünkü yiyeceklerin çöpe atıldığı her yer zarar eder. Evde, perakende sektöründe, yemek katlarında, restoranlarda, kafelerde, otellerde, yiyecek & içecek endüstrisinin tamamında aynı durum geçerlidir.

    Yemek yemek hem hayati bir ihtiyaç, hem de bir keyif kaynağıdır! Öte yandan istatistikler, özellikle sanayi ülkelerinde ve kalkınmakta olan ülkelerde gıda israfının yaygın olduğunu göstermektedir. Bu ülkelerde yıllık 630 ila 670 milyon ton gıda israf edilmektedir. Bu rakam tüm dünyada 1,3 milyar tona ulaşmaktadır. Bu, üretilmeleri için kullanılan su, elektrik, ısı ve ışık gibi kaynaklar da göz önüne alındığında inanılmaz bir miktar. Peki ne için? Bu gıdaların günün sonunda sadece çöpe atılmak için üretilmeleri ve gereksiz sera gazı salınıma yol açarak küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine olumsuz katkıda bulunmaları, kesinlikle mantıklı bir seçenek değil!

    Gıda atıkları nelerdir?

    Amerikan Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre gıda atıkları, insanlar tarafından tüketilmesi güvenli ve besleyici olan, ancak bertaraf edilen veya başka amaçla kullanılan gıda maddeleri olarak tanımlanmaktadır. Aşağıdaki yaklaşımlar, gastronomi sektöründe yaygın bir uygulamadır:

    "Normal" sayılan şekil, boyut veya renge sahip olmayan taze ürünler, endüstriyel mutfaklarda genellikle kenara ayrılır.

     

    Son kullanma tarihi gelmiş veya geçmiş olan gıda maddeleri imha edilir.

    Büyük miktarlarda sağlıklı, yenilebilir gıda maddeleri, restoran ve kafe gibi gastronomi işletmelerinde artar ve imha edilir.

    Yemeklerin hazırlanmasında kullanılan gıda maddelerinin, restoran ve gastronomi işletmeleri için ikinci büyük maliyet kalemini oluşturduğunu biliyor muydunuz? Dolayısıyla doğru bir atık değerlendirme sisteminin restoranlarda hayata geçirilmesi ve gıda atık maliyetlerinin azaltılması için sizce yeterli nedene sahip değil miyiz?

    MEIKO'dan gıda atıklarına yönelik komple bir çözüm

    Gıda zincirinde yer alan her aktörün gıda israfını asgariye indirmek için yardımcı olması gerekir. MEIKO bu anlamda söz konusu değişime öncülük etmeyi kendine hedef olarak belirlemiştir. Buna göre firma vakum ve pompa sistemleri, dijestör çözümleri, susuzlandırma sistemleri, tüm kapasite ve mekan koşulları için besleme istasyonları, akla gelebilecek tüm özel üretimler için tank çözümleri ve biriktirme tankı bulunmayan açık bertaraf sistemleri ile mutfak ve gıda atıklarının değerlendirilmesine yönelik çok sayıda çözüm sunar.

    Sunulan avantajlar bunlarla da sınırlı değildir. Sistem ekonomik, ekolojik ve organizasyonel açılardan kendini kanıtlamıştır. Aşçı başı Lucas Glanville yönetimindeki Grand Hyatt Singapur ekibi, bu sistem sayesinde gıda atıklarından oluşan dağ gibi çöpleri bahçe gübresine dönüştürüyorlar. Aşçı başı Lucas Glanville konuyla ilgili şöyle diyor: "Bu yeni sistem sayesinde gıda atıklarının otel içerisinde elle taşınmasına gerek kalmadı. Bu, her şeyden önce hijyen açısından önemli bir avantaj; zira tekerlekli olanlar başta olmak üzere çok daha az çöp konteynerine ihtiyaç duyuyoruz.

    Böylece bu malzemelerin taşınma esnasında yol açtıkları hasar da ciddi ölçüde azalmış durumda. Sistem çalışanlarımızı da çok daha üretken kılıyor. Örneğin tekerlekli konteynerlerin dezenfeksiyonu için eskisi gibi zaman harcamak zorunda kalmıyoruz."

    Gıda atıklarının israfı yerine akıllı kullanımı

    Bu çözümlerle...

    • gıda ve mutfak atıkları doğrudan parçalanır.
    • gıdaların hijyenik olmayan şekillerde kullanımı önlenir.
    • gıda atıkları akıllı bir şekilde işlenir ve biyogaza dönüştürülür.
    • atık posaları patojen içermeyen organik gübreye dönüştürülür.
    • çöp torbası kullanımı önemli ölçüde azaltılır.

    Yeme&içme sektöründe gıdaların kullanımı genelde iyi değildir. Bu, göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Gıda maddeleri israf edildiğinde, bu aynı zamanda değerli kaynakların ve paranın israf edilmesi anlamına gelir. Öte yandan günlük operasyonu değiştirecek ve atık miktarlarını azaltacak çözümler sunulmaktadır: Restoran mutfaklarındaki gıda atıklarının değerlendirilmesi için kullanılacak akıllı bir sistem, bu yönde atılmış doğru bir adım olacaktır.

    Gıda atıklarının değerlendirmesi için MEIKO sistemleriyle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.