İletişim
    The clean solution

    Sürdürülebilir kahve keyfi

    Kahve keyfiniz için çevre dostu ipuçları

    İster sabah uyanmak için, ister öğleden sonra keyif olarak, ister doğayla iç içe bir günde içmek için: Birçoğumuz kahvesiz bir hayat hayal bile edilemez. Bu özel tat, uzun bir zamandır çok sayıda insanın favori içeceği haline dönüşmüş durumda. Düzenli olarak bir fincan kahve içmek kabul edilebilir bir tercih; bununla birlikte tüketim alışkanlıklarının çevreye zarar vermemesi de gerekiyor. Kahvenin tadını en sürdürülebilir şekilde çıkarmak için tavsiyelerimizi aşağıda okuyabilirsiniz.

    Yüksek kaliteye sahip kahve alın

    İçi rahat bir şekilde kahve keyfi yaşamak isteyen herkes, sadece yüksek kaliteye sahip kahveler satın almalıdır. Adil ticaretle ve çevre dostu bir şekilde üretilen kahveler, tüm dünyada ilgili sertifikalar ve mühürlerle satılmaktadır. Kahve seçerken şu uluslararası sürdürülebilirlik mühürlerine dikkat edilmelidir:

     

    • Fairtrade mührü, kahvenin adil bir ticaret zinciriyle sağlandığını gösterir. Küçük üreticilerin satış fiyatları bir miktar yükseltilir ve bu sayede son derece değişken kahve pazarında mümkün olan en iyi şekilde desteklenirler.
    • Rainforest Alliance ise kahve üreticileri ile çevre arasındaki ilişkiye odaklanır. Buna göre, sürdürülebilirlik ve tarım birbiriyle uyumlu olmalıdır. Bu amaçla çiftçilere sürdürülebilir tarım konusunda yerinde eğitim verilir.
    • UTZ Certified ise münferit üretim aşamalarına ve bitmiş ürüne odaklanır. Bu mühre sahip kahveler, örneğin çocuk işçi ve ağaç kesim yasağı gibi bazı sürdürülebilirlik standartları gözetilerek yetiştirilir.

    Küçük ölçekli kavrulmuş kahve üreticilerini destekleyin

    Kahvenin benzersiz tadı bir tesadüf değildir. Kahve çekirdeklerinin kavrulması sırasında, içeceğe benzersiz tadını veren aromalar açığa çıkar. Doğrudan, kavrulmuş kahve üreticilerinden alınan sürdürülebilir yapıda bir kahve, en çevre dostu seçenek olacaktır.

     

    Burada küçük yerel işletmelerin desteklenmesi son derece önemlidir. Büyük firmaların aksine bu işletmelerde birinci sınıf ham kahve tercihi ve kahve çekirdeklerinin titizlikle işlenmesi ön plandadır. Küçük kavrulmuş kahve üreticilerinin uzun kavurma süreci, aynı zamanda çevreyi de korur.

    Kahveyi çevre dostu bir şekilde hazırlayın

    Kaliteli bir kahve satın alındıktan sonra, ikinci adım hazırlama sürecidir. Kahve makineleri ve kapsüllü makineler her ne kadar son derece popüler olsalar da, sürdürülebilir olmaktan çok uzak seçeneklerdir. Kahve kapsülünün ham maddeleri ve hazırlama sırasında harcanan enerji miktarı, çevre üzerinde ciddi bir yük oluşturmaktadır.

     

    Elbette bu, kahve keyfinden vazgeçmeniz anlamına gelmez. Sizi uyandırarak güne başlatan bu kafeinli içeceğinizi çok daha sürdürülebilir seçeneklerle hazırlayabilirsiniz. Aşağıdaki çevre dostu hazırlama yöntemleri sayesinde, taze bir kahvenin tadını daha sürdürülebilir bir şekilde çıkarabilirsiniz.

    • French Press: Bu yöntem için sadece kaynamış su ve taze öğütülmüş kahve gereklidir. Bu manuel kahve makinesi, hiç çöp üretmediği için son derece sürdürülebilir bir seçenektir. Kullanım sırasında ne kağıt filtreye ne de kapsüllere ihtiyacınız olmaz.
    • Moka pot: Moka pot ile kahve yapmak da çok sürdürülebilir bir yöntemdir. Tıpkı french presste olduğu gibi, bu klasik İtalyan yönteminde de gereksiz çöp oluşumu söz konusu değildir.
    • Kahve filtresi: Bu metot, tüm hazırlama yöntemleri arasında muhtemelen hala ilk sırada gelmektedir. Kumaş malzemeden yapacağınız bir kahve filtresi, tek kullanımlık kağıt filtrelere göre daha çevre dostu bir seçenek olacaktır.

    Bu hazırlama yöntemlerinin hiçbirinde çevreye zarar veren çöpler oluşmaz. Günün sonunda geriye sadece kahve telvesi kalır. Telvenin de çöpe atılması gerekmez; zira birçok farklı kullanım alanı mevcuttur. Örneğin evde mantar yetiştirmek, temizlik malzemesi olarak veya yüz için peeling malzemesi olarak kullanılabilir.

     

     

    Kompost yapılabilen kahve kapsülleri kullanın

    Bilindik kahve kapsülleri çevre için zararlıdır. Alüminyum ve plastik çöp yığınlarının daha da büyümesine neden olurlar. Her iki malzeme de, diğer nedenlerin yanı sıra üretimleri esnasında açığa çıkan zararlı karbondioksit gazı sebebiyle problem teşkil ederler. Kapsül şeklinde kahve kullanmaktan vazgeçemeyenler, çevre dostu varyantları tercih edebilirler.

    Kompost yapılabilen kahve kapsüllerinin %100'ü organik olarak yetiştirilen bitki liflerinden yapılır. Bunları kullandıktan sonra organik malzeme çöpüne atabilirsiniz; burada kendiliğinden çözüneceklerdir. Sürdürülebilir kahve kapsülleri, tüm dünyada çevre bilincine sahip kahve tutkunları için mevcuttur.

     

    Kahve alternatiflerinin tadını çıkarın

    Kahve çekirdekleri, market raflarına ulaşana kadar uzun mesafeler katederler. Bu noktada, düzenli ve çok kahve içenlerin aşağıdaki yerel kahve alternatiflerinden birini tercih etmesi doğru bir tercih olacaktır. Kahveyi içindeki kafein için değil, tadı için içenler bu alternatifleri cazip bulabilirler.

    • Acı bakla kahvesi, acı bakla tohumlarından elde edilir. Her ne kadar kafeinsiz bir kahve alternatifi olsa da, tadı geleneksel kahveye hayli yakındır. Acı bakla kahvesi, taze ve hafif aromatik tadı ile giderek daha fazla tercih edilmektedir.
    • Tahıl bazlı kahve kızıl buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl ürünleri kullanılarak üretilmektedir. Tıpkı acı bakla kahvesi gibi kafeinsiz bir seçenektir ama geleneksek kahve gibi acı bir tada sahiptir. Tahıl bazlı kahve sadece çevre dostu değil, aynı zamanda sağlığa faydalı bir üründür. Mide dostudur, gluten içermez ve son derece besleyicidir.
    • Meşe palamudu kahvesi ise, adından anlaşılacağı üzere meşe palamutlarından üretilir. Topraksı bir tada sahip olup sağlığa son derece faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan şekerini düşürür.
    • Hindiba kahvesi ise hindiba bitkisinin köklerinden üretilir. Bu kökler küçük küçük doğranır, kurutulur ve sonrasında kavrulur. Köklerin içindeki su, kavurma esnasında karamelize olur. Bu da hindiba kahvesine geleneksel kahveye benzer bir tat kazandırır. Hindiba kahvesini kendiniz üretmek zorunda değilsiniz; bu yeni alternatif giderek daha fazla organik ürün mağazasında satılmaktadır.

    İçiniz rahat bir şekilde kahve keyfi yapın!

    Sürdürülebilir kahve keyfi, ilk bakışta imkansız gibi görünebilir. Bununla birlikte, kahvenizin tadını olabildiğince çevredostu bir şekilde çıkarabilmek için birçok seçenek vardır. Küçük ölçekli kavrulmuş kahve üreticilerinden alınan kaliteli kahve çekirdekleri, sürdürülebilir hazırlama yöntemleri ve yerel alternatifler ile kahvenizin tadını içiniz rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz. Peki 'al götür' kahvede çevre dostu yaklaşım mümkün mü? Giderek daha fazla firma ve tüketici bu konuya kafa yoruyor. Michael Andresen'e göre tek kullanımlık bardaklarla kahve içmek kabul edilebilir bir seçenek değil. Sahibi olduğu şirket, milyarlarca tek kullanımlık bardağa karşı bir savaş başlatmış durumda. Müşterileri ile birlikte sirkülasyon sağlayan bir çözümle ilerliyorlar. Bu çevre dostu coffee-to-go konsepti ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz..