İletişim
    The clean solution

    Gastronomide paslanmaz çelik kullanımı

    Bu malzemeyi mutfaklar için vazgeçilmez kılan 7 argüman

    Profi-Köche setzen in der Küche auf Edelstahl

    Endüstriyel bir mutfakta kullanılan ekipman ve makineler, tıpkı çalışanlar gibi son derece dayanıklı olmalıdır! Sıcaklık, nem, meyve asitleri ve diğer birçok faktör yüzeylere zarar verebilir. Bu nedenle tercih edilen ilk seçenek genellikle paslanmaz çeliktir. Bu malzemeyi vazgeçilmez kılan argümanları yazımızda okuyabilirsiniz.


    1. argüman: Paslanmaz çelik hijyeniktir

    Her endüstriyel mutfakta en büyük öncelik hijyenik bir ortam yaratmaktır. Peki paslanmaz çeliği bu konuda böylesine özel kılan nedir? Bu konuda belirleyici nitelikler, malzemenin sertliği ve yüksek yoğunluğudur. Malzemeyi oluşturan parçacıklar birbiriyle çok sıkı bir şekilde bütünleştiği için yüzey son derece pürüzsüz ve dış etkilere kapalıdır; bu nedenle temizliği ve dezenfeksiyonu son derece kolaydır. Ahşap veya plastik gibi pürüzlü yüzeylerle kıyaslandığında virüs, bakteri ve kir parçacıklarının bu malzemenin “içine yerleşmesiˮ neredeyse imkansızdır. Cam da benzer özellikler taşır, ancak son derece kırılgan bir yapıya sahiptir. Paslanmaz çelik kullanılması durumunda ise, malzemenin paslanmamasına dikkat edilmelidir.

    Paslanmaz çeliğin hijyen avantajları

    • Stabil krom oksit tabaka, paslanmayı önler
    • Gıdalar, meyve asitleri ve temizlik kimyasalları malzemeye zarar vermez
    • Çok kolay temizlenir
    • Mikrop ve bakteriler yüzeye yerleşemez
    • Gıdalara zararlı madde veya kir bulaştırmaz
    • Gıdalarda herhangi bir değişime yol açmaz

    2. argüman: Paslanmaz çelik gıda güvenliğine katkı sağlar

    Gıda güvenliği, hem gastronomlar hem de gıda sanayi için aynı derecede önemlidir. Tam da bu yüzden paslanmaz çeliğin her iki sektör için de ideal bir tercih olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada belirleyici avantaj, paslanmaz çeliğin örneğin AB Gıda Hijyeni Yönetmeliği'nin gerekliliklerini karşılıyor olmasıdır. Bu yönetmelik, diğer direktiflerin yanı sıra uluslararası geçerliliğe sahip HACCP direktiflerini ve Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Gıda Standartları'nı temel almaktadır. Günümüzün restoran mutfaklarına baktığınızda, lavabolardan evyelere, çalışma tezgahlarından mutfak gereçlerine kadar tüm endüstriyel ekipmanların genelde paslanmaz çelik olduğunu görürsünüz.

    3. argüman: Paslanmaz çelik kolay temizlenir

    Doğru kimyasal ile malzeme üzerindeki her tür kir kolayca çıkar. Paslanmaz çelikten malzemeyi temizlerken aşağıdaki husurlara dikkat edilmelidir:

    • Parmak izlerini silmek için sıvı deterjan kullanın.
    • Daha inatçı kirler için temizleme sütü kullanın.
    • Ağır yağlı kirler için aseton veya ispirto gibi alkol içeren deterjan veya solüsyonlar kullanın.
    • Boya lekeleri için alkali veya solvent bazlı deterjanlar kullanın.
    • Temizledikten sonra yüzeyleri temiz suyla durulayın.
    • Bulaşık teli, klor veya hidroklorik asit içeren deterjanlar, aşındırıcı temizlik malzemeleri, ağartıcılar ve gümüş temizleme maddelerinden uzak durun!

    4. argüman: Paslanmaz çelik paslanmaz yapıdadır

    Öncelikle her paslanmaz çeliğin otomatik olarak pasa karşı korumalı olmadığı bilinmelidir. Farklı bileşimlere ve özelliklere sahip sayısız çeşit bulunmaktadır. Gerçekte sadece alaşımlı paslanmaz çelikler pasa karşı korumalıdır. Alaşım malzemesi olarak genelde krom ve nikel kullanılmaktadır. Bu, gıda endüstrisinde kullanılan paslanmaz çelik ürünler için de geçerlidir.

    Örneğin çatal-bıçaklarda genellikle 18/10 veya 18/0 ibaresi bulunur. Bu ibare elementlerin oranını gösterir: 18/10 ile yüzde 18 krom ve yüzde 10 nikel içerdiği, 18/0 ile ise yüzde 18 krom içerip nikel bulunmadığı ifade edilir. Ayrıca Avrupa ülkeleri, Japonya ve ABD'nin kendilerine ait malzeme tanımları vardır. Örneğin 18/10 paslanmaz çelik, Avrupa'da EN malzeme kodu 1.4301 ile, ABD'de AISI 304 kodu ve Japonya'da JIS SUS 304 kodu ile tanımlanmaktadır.

    5. argüman: Paslanmaz çelik yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır

    Restoranların, yemekhanelerin vb. yerlerin mutfakları oldukça sıcaktır. Sıcak ocağın yanı sıra bazen tezgah üzerinde sıcak bir tencere bulunur, bazen evyeye kaynar su dökülür. Ve el blenderinden bulaşık makinesine kadar bazı cihazlar da oldukça ısınır. Paslanmaz çeliğin ısı direnci bu nedenle büyük bir avantajdır.

    18/10 paslanmaz çelikte 600 santigrat dereceye kadar çıkar. Ayrıca genel olarak zayıf bir ısı iletkeni olarak kabul edilir. Pratikte bunun anlamı, sıcak bir tencereyi paslanmaz çelik tezgaha koyduğunuz zaman, tüm yüzeyi hemen ısıtmaz. Bu da iş güvenliği için artı puandır.

    6. argüman: Paslanmaz çeliğin kaynak kabiliyeti yüksektir

    Bu özellik paslanmaz çelik mutfak mobilyalarının ve cihazlarının üretimi için çok önemlidir. Bu sayede endüstriyel ekipman pazarında farklı form ve modelde geniş bir yelpaze sunulmaktadır. Gerektiğinde sipariş üzerine özel üretim yapılması bile mümkündür. Ayrıca malzemenin işleme tekniği, hijyen faktörünü de doğrudan etkiler. Örneğin paslanmaz çelik bir evye, paslanmaz çelik çalışma tezgahına kusursuz bir şekilde kaynak yapılabilir. Ortaya çıkan kombinasyon, adeta tek parça gibi görünür. Vidalı veya perçinli konstrüksiyonların aksine, üzerinde kir veya mikropların yerleşebileceği geçiş veya ek yeri yoktur.

    7. argüman: Paslanmaz çelik uzun ömürlüdür ve fazla bakım gerektirmez

    Çalışma yüzeyleri ve mutfak cihazlarında paslanmaz çelik tercih edenler, işlerini “sağlama alırlarˮ. Elbette doğru ve özenli bir kullanım şarttır. Yukarıda saydığımız özellikleri sayesinde paslanmaz çelik hem uzun ömürlüdür, hem de fazla bakım gerektirmez. Bu sayede son derece ekonomik bir malzemedir. Nadiren yenileme veya onarım ihtiyacı duyulur; bu sayede sonradan çıkabilecek masraflar minimumdadır.


    Paslanmaz çelik: Her zaman ilk tercih!

    Yüksek kalitesi nedeniyle paslanmaz çelik, endüstriyel mutfaklarda kullanılan bazı makineler ve öğelerde de ilk tercihtir. Örneğin bulaşık makinesinin son derece güvenilir olması beklenir. Ancak kimyasallar, nem ve ısı sürekli kullanımda makinenin malzemesine zarar verebilir.

    Bulaşık yıkama teknolojileri uzmanı Meiko, bu nedenle ürünlerinde paslanmaz çelik kullanmaktadır. Örneğin tezgahaltı bulaşık makinesi M-iClean U, paslanmaz çelik yıkama ve durulama kollarına sahiptir. Benzer şekilde M-iClean H giyotin tip bulaşık makinesindeki tüm boru tesisatı da paslanmaz çelikten üretilmiştir. Bu malzeme, günlük çalışma sürecini daha güvenli ve güvenilir kılar. Makinelerin sorunsuz çalışması için özen ve bakım da önemlidir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz:

    Tezgahlı M-iClean H giyotin tip bulaşık makinesi
    Paslanmaz çelik, sayısız avantaj sunar ve hepsinden önemlisi uzun ömürlüdür. Bu nedenle Meiko, diğer modellerin yanı sıra M-iClean H giyotin tip bulaşık makinesinde de bu malzemeyi tercih etmiştir